(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

La recerca del "tempo" de l'Slow Design

La paraula “lentitud” perd el seu significat pejoratiu; primer fou en el menjar (Slow Food), més tard a les ciutats (Cittaslow) i ara li arriba el torn al disseny. L’Slow Design promet productes bons, sostenibles i justos.

Lent i lentitud, durant les últimes dècades, ha estat sinònim de poc eficient, una antítesi d’allò que pot ser produït a baixos preus i en un entorn d’economies d’escala. Lentitud també era subdesenvolupament, quan no un signe de debilitat i obsolescència.

La reacció contra la cultura de la rapidesa té exemples arreu del món. Entre ells, potser el més reconegut sigui l’iniciat a Itàlia a partir del manifest Slow Food, de l’evolució del qual s’han ocupat, a més de blocs i pàgines especialitzades (faircompanies, TreeHugger, Lime, TheDailyGreen o Afuegolento, entre molts altres), els pesos pesats de la premsa The New York Times, The Economist, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel o el periodista canadenc establert a Londres Carl Honoré, en el seu assaig Elogi de la Lentitud.

El credo del moviment Slow ha estat pres de debò no només pels mitjans de comunicació, sinó pels anomenats “consumidors ètics”, polítics i personalitats influents de distint caire, incloent membres de la reialesa com Carles d’Anglaterra, defensor de les últimes comunitats rurals al Regne Unit, tals com el Ducat de Cornualla, el qual en presumeix administrar personalment.

Carlo Petrini, fundador d’Slow Food, no només ha estat rebut en les altes esferes britàniques o inclòs per la revista Time entre el grup d'”herois europeus”; fins i tot l’escriptor barceloní Manuel Vázquez Montalbán, poc amic dels invents, cità el moviment en l’últim llibre de la sèrie sobre el detectiu Carvalho.

Els qui coneguin la taula que agradava Vázquez Montalbán, assidu client del Casa Leopoldo, al seu barri natal, el “Chino” barceloní (actual Raval), donaran una credibilitat instantània a aquest moviment. A Petrini li agrada presumir d’això.

L’expansió del cargol: Slow Food, Slow Movement, Cittaslow…

El símbol d’Slow Food és el caragol, emblema de la lentitud. La reivindicació de la lentitud és ara cosa de professionals amb èxit com el propi Honoré, qui exposa en el subtítol que acompanya el títol del seu llibre que la lentitud és “un moviment mundial que desafia el culte a la velocitat”.

Els anglicismes “slow” (lent) o “downshifting” (reduir el nostre ritme de vida) aprofundeixen en un moviment que començà reivindicant la recuperació de la bona taula com dret quotidià, per a abastar ara l’ús de productes locals i biològics.

D’aquí es va passar a l’Slow Movement (moviment lent), que converteix una reivindicació culinària en un corrent cultural; el 1999, hi arribà Cittaslow (ciutat lenta), que trasllada la mateixa idea de millorar la qualitat de vida a les ciutats, que han de resistir a l’homogeneïtzació i l’expansió dels suburbis.

Quan Carlo Petrini decidí iniciar des de Bra -seu de la primera Universitat de Ciències Gastronòmiques– un moviment de protesta i reivindicació del menjar cuinat “a foc lent”, en el sentit literal i també en el figurat, amb productes i receptes locals, no responia tan sols a la -traumàtica per a ell- experiència de comprovar la inauguració d’un McDonald’s a la Piazza di Spagna de Roma, el 1986.

Slow Food, nom triat per Petrini para la nova organització per a difondre la idea a tot el món, ens repta que recuperem els llaços perduts amb la tradició gastronòmica i cultural que, segons l’italià, hem hagut de deixar de costat per a adaptar-nos a les exigències actuals.

El treball exigent i ritme frenètic que no deixen espai per a la reflexió, a la conversa davant un cafè, a la bona cuina, a la quotidianitat agradable. Petrini simplement alçà la veu davant una sensació de pèrdua real de qualitat de vida quotidiana experimentada en indrets on la vida plàcida havia esdevingut una herència cultural que hauria d’haver estat protegida.

Les marques “whole earth”, “permacultura”, “cradle to cradle” i “slow”

Slow Food naixia com moviment de resistència, tant pràctica com intel·lectual, al menjar ràpid: calia protegir la diversitat biològica i cultural en la producció del menjar i, alhora, proposar noves xarxes alimentàries.

Era una resistència no només als ingredients de baixa qualitat i produïts amb la màxima eficiència, a centenars o milers de quilòmetres de distància -antídot: slow food-, sinó també a la rapidesa amb què hem d'”executar” les nostres tasques quotidianes -antídot: slow movement- o a la presència de cotxes pel casc històric de localitats ideals per a passejar o recórrer amb bicicleta -antídot: cittaslow-.

“Slow” és només un terme reconegut, però existeixen reaccions contra el culte a la velocitat, l’eficiència i el concepte industrial de productivitat similars al manifest formulat per Petrini, arreu del món. Tres exemples:

  • La compilació d'”eines” per a una vida sostenible The Whole Earth Catalog, coordinada pel membre de la contracultura californiana dels 60 Stewart Brand.
  • El naixement del concepte de “permacultura” (d'”agricultura” i “permanent”), que tingué lloc en els 70 a Austràlia, de la mà de Bill Mollison (naturalista) i David Holmgren (enginyer de disseny ecològic).
  • William McDonough i Michael Braungart, autors del llibre Cradle to Cradle (del bressol al bressol), parteixen de la premissa que els productes han de ser ecoeficients: “els productes que no són dissenyats específicament per a la salut humana i ecològica no poden ser ni intel·ligents ni elegants, sinó productes crus”. Ambdós autors introduïxen el concepte de fer bé les coses, perquè un producte obsolet serveixi com “aliment” d’un producte nou. D’aquí la idea “del bressol al bressol” en contraposició a l’industrial “del bressol a la tomba”.

La fleca Barcelona Reykjavik, treballa partint d’aquestes idees. Els seus amos, David Nelson i Gudrun Margret, es van proposar “recuperar els orígens del pa i buscar els ingredients adequats en la naturalesa”. I un comprova que ho han aconseguit, en provar el producte que venen.

No obstant això, ni Nelson ni Margret tenen “carnet” de gent “slow”. Aquestes idees simplement prediquen l’anar a poc a poc; o el piano piano, potser més adequadament. Encara que nosaltres haguem titulat un dels vídeos que gravem amb ells “Slow bread from Barcelona Reykjavik” (pa lent de Barcelona Reykjavik).

Good, clean and fair

Combinar plaer amb coneixement, des d’allò local, amb productes de qualitat i respectuosos (Slow Food) es complementa amb millorar l’entorn personal d’un i convertir-lo en sostenible amb un treball ben fet i adaptat a l’entorn (idea originària del catàleg Whole Earth); així com amb treballar i gaudir del mateix entorn seguint els preceptes de la naturalesa (idees com la permacultura o la ecoefectivitat).

Per què el disseny, fins i tot el disseny industrial, no pot crear productes que siguin nutrients capaços de tornar a la pròpia naturalesa? És el que la filosofia “del bressol al bressol” i, ara, l’Slow Food, pretenen portar a terme. La idea és tan irresistible que aquest últim moviment té seguidors a tot el món.

La màxima d’Slow Food és “bo, net i just” (“good, clean and fair”). Ho explica Penelope Green en un reportatge per al New York Times.

El menjar, la quotidianitat, les ciutats i -ara- el disseny dels productes que consumim, han de complir aquesta simple idea. Slow Design pretén aportar dissenys bons, nets (ecològics) i justos.

…I ara Slow Design: recuperar el “disseny lent”

Si Slow Food donà peu a Slow Movement i a Cittaslow, ara hi arriba el moment de l’anomenat Slow Design, o disseny lent. Es tracta de la reacció contra una cultura que fomentaria els productes i serveis impersonals i homogenis (crear un producte que satisfagui a tots, independentment del seu entorn i necessitats).

L’Slow Design es refereix a:

  • Processos de disseny amb major temps per a investigar, contemplar, assajar l’impacte del producte sobre la vida real i ajustar-lo a la tasca per a la qual ha estat creat.
  • Disseny per a la fabricació de productes a partir de materials locals o regionals, o disseny que es recolza en indústries, tallers i artesans locals.
  • Estudi del concepte dels cicles naturals i la seva posterior incorporació als processos de disseny i facturació d’un producte.
  • Disseny que se centra en cicles llargs i estables, tals com el comportament humà i la sostenibilitat.

L’Slow Design parteix del Moviment Slow i, com aquest, és un concepte ampli, inclusiu i en constant procés de maduració. Nombroses iniciatives exploren la nova idea: és el cas de les organitzacions slowLab, SlowDesign.org (SLOW) o del seminari internacional i manifest Slow + Design, principals fonts citades quan es pretén exposar l’ascensió de l’Slow Design.

slowLab, SlowDesign.org i Slow + Design

slowLab s’autodefineix com un think tank amb oficines a Nova York i Àmsterdam i amb activitats arreu del món, amb la missió de “promoure la lentitud o el que nosaltres anomenem ‘Slow Design’ en tant que impulsor del benestar individual, socio-cultural i mediambiental, connectant les capacitats innates dels individus i alliberant el potencial col·laborador de les comunitats per a teixir xarxes de cooperació capaces de crear noves idees i enfocaments.”

No sona malament, però com s’engega un projecte d’aquest calibre? slowLab treballa per crear una xarxa de persones i professionals creatius de diverses disciplines, als quals convida a intercanviar idees i cooperar en projectes que “tinguin un impacte positiu en les vides dels individus, en les comunitats on participen i en el planeta.”

El projecte novaiorquès es declara “inspirat pels moviments ‘slow’, que treballen per a equilibrar les demandes d’un món vertiginós en els nostres cossos, ciutats i teixit cultural”. slowLab és recolzat per la New York Foundation for the Arts (NYFA).

slowLab defineix el “disseny lent” com la suma de sis principis:

  • Revelar: dissenys basats en espais i experiències quotidianes, sovint omeses o oblidades en la disciplina.
  • Expandir: considerar les expressions i funcions dels artefactes dissenyats més enllà de la seva funcionalitat percebuda i atributs físics.
  • Reflectir: entorns i utensilis dissenyats lentament indueixen a la contemplació i el “consum reflexiu.”
  • Compartir: l’estructura i els processos del disseny lent són de “codi obert” i oberts a la col·laboració, basats en l’intercanvi, la cooperació i la transparència de la informació, perquè els dissenys continuïn evolucionant en el futur.
  • Participar: l’Slow Design anima als usuaris a què es converteixin en interlocutors actius durant el procés de disseny, a través d’idees com la responsabilitat social (“social accountability“) d’un producte.
  • Evolucionar: el disseny lent creu que la maduració dels utensilis al llarg del temps condueix a experiències més riques. “Els processos i resultats aconseguits per l’Slow Design esdevenen en agents d’un canvi positiu.”

El britànic Alastair Fuad-Luke, impulsor del portal SlowDesign.org, relaciona l’Slow Design amb la “democràcia del disseny”, perquè siguin els propis usuaris els qui creïn productes locals, socialment beneficiosos i amb un baix impacte mediambiental.

A més de Nova York i el Regne Unit, l’Slow Design té a Itàlia un seminari i manifest: Slow+Design, creat com a curs amb vocació internacional que servís d'”enfocament lent” d’aquest nou corrent de disseny.

La ciutat triada: Milà. En el seminari hi participen la Università di Scienze Gastronomiche, Slow Food Itàlia, el Politecnico di Milano, la Facoltà del Design, el departament INDACO, l’Istituto Europeo di Design (que compta amb seus a Barcelona i Madrid) i la Domus Academy.

El manifest Slow + Design, publicat l’octubre de 2006, analitza l’èxit d’Slow Food i trasllada els seus principis al disseny. Segons els signants del manifest, coordinats per Francesca Rossi, Giulia Simeone i Marianna Recchia, l’èxit d’Slow Food es basa en “la capacitat per a connectar allò que ha de fer-se per raons ètiques, socials o mediambientals amb el concepte de ‘good and beautiful’ (bo i bell).”

“Per sobre de tot, la lentitud significa la simple, però en l’actualitat revolucionària, afirmació que no és possible produir i apreciar la qualitat si no ens permetem el temps per a fer-ho; en altres paraules, si no activem algun tipus de desacceleració.”

“En qualsevol cas, Slow no només significa això. També és una manera concreta de dur aquesta idea a la pràctica. Significa conrear la qualitat: la vinculació dels productes i els seus productors amb els llocs de producció i amb els usuaris finals, qui, en formar part de la cadena de producció de diferents maneres, es converteixen en coproductors.”

Disseny lent: projectes que parteixen de l’Slow Design

Llistat de projectes d’Slow Design que, segons slowLab, poden inspirar a qualsevol a entendre els preceptes del disseny lent:

Projectes que “revelen” y “expandeixen”:

Projectes per a “participar” i “evolucionar”: