(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

"Qui va matar el cotxe elèctric?", recomanable documental

El documental Who Killed The Electric Car? investiga el naixement i -prematura?- desaparició del GM EV1, un cotxe elèctric desenvolupat als Estats Units durant els noranta que va deixar de produir-se en estranyes circumstàncies.

Per què sembla que solsament els fabricants japonesos han portat la iniciativa en el desenvolupament de vehicles híbrids, capaços d’aprofitar l’energia que genera un motor convencional per a carregar una bateria elèctrica que, gràcies a això, pot fer-se servir amb cada cop més autonomia i eficiència?

El documental Who Killed The Electric Car?, produït per Sony Pictures, ens ofereix una resposta al suposat lideratge tecnològic i comercial japonès en el cada cop més important negoci dels cotxes energèticament més eficaços: potser es degui més als demèrits dels Estats Units que a la solvència tecnològica japonesa.

O, almenys, el dubte plantejat pel documental restarà per la posteritat: per què es va abandonar la investigació a favor d’automòbils elèctrics tot i la seva fiabilitat i l’existència d’usuaris disposats a comprar-los.

Tanmateix, l’obra del nord-americà Chris Paine narra amb ofici com els fabricants de Detroit, amb General Motors actuant com estendard, primer varen impulsar el primer automòbil elèctric tècnicament viable i amb vocació comercial per a després suspendre la producció de l’EV1.

A continuació, tot al·legant el fracàs comercial del vehicle, no només el van retirar del mercat, sinó que tots els models EV1 produïts i comercialitzats van ser portats a fàbrica per a ésser transformats en ferralla.

Al gegant General Motors se li podria atribuir algun comportament dels il·lustrats pels clàssics grecs a la seva mitologia. Potser espantat per la seva pròpia criatura, va decidir acabar amb ella abans de què assolís la força suficient.

En lloc de continuar amb la aposta de l’electricitat, GM va unir-se a la indústria automobilística per insistir en el desenvolupament de vehicles d’hidrogen: l’hidrogen requereix fer servir centres de distribució majorista, i la seva producció a gran escala no podrà portar-se a terme en menys d’una dècada, d’acord amb les tecnologies actuals.

Chris Paine és capaç d’explicar la postura del grup de pressió de Detroit sense abusar de la narració en primera persona i recolzant-se en sòlides declaracions de persones involucrades en la història, clients, especialistes o diversos actors socials, en la línia de la millor escola periodística audiovisual nord-americana.

El GM EV1 era un àgil cotxe elèctric que podia carregar-se al garatge i permetia una autonomia per a què un ciutadà mig pogués anar de casa a la feina segons les distàncies mitjanes calculades, quelcom que corroboren al documental alguns dels seus antics i més cèlebres propietaris, com ara actors, científics i altres professionals liberals nord-americans.

La seva motricitat es devia exclusivament a l’energia elèctrica, de manera que la seva bateria podia recarregar-se sense la necessitat d’haver d’apropar el vehicle a un lloc de subministrament controlat per companyies que, com passa amb els combustibles fòssils, actuarien com a intermediàries.

El model EV1, responsable indirecte de l’èxit del Prius?

El motiu del domini de la indústria japonesa en el desenvolupament de vehicles híbrids i energèticament eficients: arran els èxits de Detroit en la fabricació de prototips i models com el cotxe elèctric EV1, Toyota, Honda i altres fabricants nipons varen iniciar programes multimilionaris per a no romandre endarrerits en el desenvolupament de vehicles que depenguessin exclusivament dels contaminats, limitats i cada cop més cars combustibles fòssils.

Mentre General Motors i els altres fabricants nord-americans varen suprimir els projectes dels primers noranta després de l’arribada d’un govern federal més còmode amb la indústria petroliera, George W. Bush, els fabricants japonesos decidiren treure al mercat els vehicles fruit del seu esforç tecnològic.

Com a conseqüència, el sedan híbrid Toyota Prius havia venut més de 750.000 unitats a tot el món fins l’agost del 2006. Els Estats Units són, a més, el major mercat mundial per aquests vehicles.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Who Killed the Electric Car? (també: EV Confidential)
  • Autor: Chris Paine
  • Companyia: Sony Pictures
  • Gènere: documental
  • Durada: 2006