(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Sobre l'associació europea del comerç just, EFTA

L’Associació Europea del Comerç Just agrupa a 12 dels importadors més importants de nou països de la Unió Europea.

L’associació va ser fundada a Holanda el 1990, per tal de reagrupar a 11 importadors de comerç just de 9 països europeus: Àustria, Bèlgica, França, Alemanya, Holanda, Espanya, Suïssa i el Regne Unit. Entre els membres, hi destaquen:

  • Ctm Altromercato, la principal distribuïdora de productes de comerç just a Itàlia. Va ser fundada el 1988 a Bozen, Itàlia. Va funcionar originàriament com a cooperativa (Ctm-Cooperazione Terzo Mondo), fins que, el 1998, va esdevenir consorci de botigues especialitzades sota el nom de Ctm Altromercato. Actualment, el consorci comprèn 118 organitzacions (associacions i cooperatives) que gestionen una xarxa de 230 botigues arreu d’Itàlia.
  • Gepa 3 Fair Handelshaus, la major organització europea de comerç alternatiu. “GEPA” pot traduir-se com a Societat per a la Promoció d’Acords amb el Tercer Món. L’organització pretén millorar les condicions de vida i treball dels habitants de països amb rendes baixes, tot seguint l’esperit de l’Agenda 21 de l’ONU (que pretén assolir la sostenibilitat econòmica, social i ecològica). L’organització, d’origen religiós, compta amb 15 centres regionals de comerç just a Alemanya que proveeixen de productes de comerç just a altres 800 comerços de tot el món. Així mateix, nombroses botigues i distribuïdors convencionals venen productes de Gepa. Gepa és, a més a més, una organització llicenciatària i importadora de productes que segueixen els mandats de FLO International.
  • Traidcraft: organització de comerç alternatiu amb seu al Regne Unit, fundada el 1979 i dedicada a “lluitar contra la pobresa a través del comerç”. Disposa de dues filials: una distribuïdora, Traidcraft plc, que ofereix productes de comerç just al Regne Unit; i una organització caritativa, Traidcraft Exchange, especialitzada a desenvolupar xarxes de comerç en els països pobres.

L’Associació Europea de Comerç Just compra productes agraris i artesanals de productors de països en desenvolupament, amb la intenció de millorar l’accés a productes de qualitat i enfortir les organitzacions de productors en aquests països.

Els membres d’EFTA segueixen generalment els estàndards desenvolupats per FLO, als quals s’afegeixen estàndards addicionals per a millorar les condicions de vida de dones, minories ètniques, perseguits polítics, etcètera.

A Europa, els membres d’EFTA venen els seus productes a través de botigues especialitzades (també conegudes com a “Worldshops”, o botigues del món), associacions locals, distribuïdors tradicionals i vendes per catàleg.

Els importadors de productes de comerç just també practiquen labors educatives, informant a consumidors i administracions públiques sobre aquest tipus de comerç.