(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Stewart Brand, fundador de The Whole Earth Catalog

Stewart Brand (desembre de 1938, Illinois, Estats Units) és autor i editor de les publicacions The Whole Earth Catalog i CoEvolution Quarterly, referents del moviment contracultural sorgit de la Costa Oest d’Estats Units a partir dels 60.

Brand és sobretot conegut com impulsor i editor de The Whole Earth Catalog (portada original del seu exemplar més famós), un compendi de recursos, eines i tecnologies que pretenien ajudar al lector a transformar la seva vida quotidiana i a crear comunitats sostenibles.

A més del Whole Earth Catalog, Brand és responsable d’altres publicacions i organitzacions, tals com The Well o (també coneguda amb el nom de Whole Earth ‘Lectronic Link), una comunitat on-line; The Global Business Network, una firma de consultoria amb caire futurista; o la Long Now Foundation, dedicada a promocionar el pensament a llarg termini.

Stanford, Ken Kesey, Merry Pranksters, Douglas Engelbart

El nord-americà és autor de nombrosos llibres i articles sobre diverses disciplines, des de l’estudi dels rituals psicodèlics dels nadius americans a diferents àmbits relacionats amb la sostenibilitat.

Stewart Brand es graduà en biologia el 1960 per la Universitat d’Stanford. Després d’un breu període com paracaigudista en l’exèrcit nord-americà, Brand estudià disseny al San Francisco Art Institute el 1962 i, a continuació, fotografia al San Francisco State College. També participà en el mateix període en un dels primers estudis de camp realitzats sobre l’LSD, llavors legal.

Amic de Ken Kesey (autor de la novel·la Algú va volar sobre el niu del cucut i considerat l’enllaç natural entre la Generació Beat dels 50 i els hippies dels 60), amb qui col·laborà en diferents iniciatives culturals, Brand va formar part dels anomenats Merry Pranksters, un grup d’amics al voltant del propi Kesey que va decidir viure sovint comunalment a diferents localitzacions de Califòrnia i Oregon.

Tom Wolfe descriu a Stewart Brand en l’inici del seu reportatge novel·lat The Electric Kool-Acid Test (Ponche de ácido lisérgico a la versió en castellà, o també Gaseosa de ácido eléctrico, en funció de la versió triada), una de les obres més aplaudides de l’anomenat Nou Periodisme.

A les acaballes de 1968, Brand treballà com assistent de l’enginyer elèctric Douglas Engelbart, preparant una presentació (The Mother of All Demos) que donaria a conèixer per primera vegada algunes de les tecnologies informàtiques que constituirien una dècada després els pilars de la informàtica domèstica, el ratolí entre elles, que més tard seria recuperat pel centre d’investigació Xerox PARC i per l’empresa informàtica Apple Computer.

Accés a eines per a crear un món més sostenible: The Whole Earth Catalog

Brand pensà que, donada la conscienciació, accés a la informació i eines necessàries, l’ésser humà seria capaç de millorar el món que havia creat -i seguia creant-, per a convertir-lo en un lloc sostenible socialment i respectuós amb el medi ambient. El fet de comptar amb constructors, dissenyadors i enginyers com amics segurament influencià el seu raonament.

En aquest context, Brand coordinà el 1968 la confecció del primer Whole Earth Catalog. La influència d’aquest catàleg i els seus números posteriors entre les persones qui defensaven una recuperació de les tradicions rurals en els setantes, així com entre diferents comunitats i moviments ecologistes de diverses ciutats, fou generalitzada, tant als Estats Units i Canadà com a d’altres països.

Una edició de 1972 del catàleg va vendre 1,5 milions d’exemplars i va guanyar el guardó National Book Award, malgrat tractar-se d’un catàleg. Milers de persones van conèixer per primera vegada el potencial de la producció d’energia amb fonts renovables (solar, eòlica, geotèrmica, hidrològica a petita escala), a través del catàleg.

Altres projectes

Amb la intenció de publicar articles en profunditat sobre temàtiques específiques relacionades amb les ciències naturals, invencions tecnològiques, així com sobre nombroses àrees de les ciències artístiques i socials, Brand fundà el 1974 la revista CoEvolution Quarterly.

A més d’aquestes dues publicacions, referents de la contracultura nord-americana i de l’ecologia pràctica, Stewart Brand ha fundat o ajudat diverses institucions amb un esperit independent: Point Foundation, Global Business Network, The Well, Hacker’s Conference, Long Now Foundation.