(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Modern apartments perch over old city, use wind tunnel as A/C

For three millennia, builders in the Middle East (where temperatures can reach 50 degrees Celsius) have been cooling their homes by building wind catchers, or wind scoops, into their structures. The concept relies on a chimney effect by pushing the hotter air up and out by manipulating the cooler air from the lower regions of a structure.

In an apartment building in central Turin (Italy), they’ve created a modern wind catcher in steel and glass, but with the same 3000-year-old tech that provides free cooling in summer, and heating in winter, just by controlling solar radiation and the flow of air up the outer layer of the building. The building has a triple facade of all glass walls: the outermost layer serves the role of wind scoop; the second layer is a thicker, translucent greenhouse room that helps heat the space during winter; and the final facade protects the interior of the home, with the wind scoop method, from anything but mild temperature changes.

The Casa Hollywood building started its life as a rundown adult movie theater called Cinema Hollywood in an industrial part of town, but when developer Paolo Gallesio climbed to the roof one day and saw the direct view of the royal gardens, he knew it could be something incredible.

Teaming up with architect Luciano Pia (who also designed the urban forest apartments “25 Verde”), they eliminated the lower floors to build higher and create apartments that feel as if they are inside the royal gardens. The open space where the cinema once was, has become a lush, plant-filled atrium that filters the air and cools the building in summer by relying on the same chimney effect as the facade.

We went inside the glass walls of Casa Hollywood to talk about (and feel) the natural cooling, up to the penthouse for the broad views of the duomo and royal palace. Downstairs we went inside the old pre-war theater, where a glass-walled garden separates two units that open onto the atrium with views of the street beyond, providing layers of private and public space.