(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Bicicletes per usar diàriament

Prescindir del cotxe és més senzill amb una bicicleta. Amb canvi automàtic, tracció elèctrica, ultra-plegables o de transport. Heus aquí una llista de bicicletes per a urbícoles.

Creix el nombre de ciutats -Barcelona, París, Londres, Chicago, Melbourne, i Nova York, entre unes altres- , que inverteix en infraestructures per a afavorir la mobilitat amb bicicleta (consultar reportatge La bicicleta inunda les ciutats).

La major atenció cap a aquest mitjà de transport ha augmentat el nombre i varietat de models de bicicleta urbana disponibles en les botigues especialitzades.

Des de models plegables pensats per a acudir a la feina amb ajuda -o sense ella- d’algun transport públic, fins a bicicletes més robustes per a acompanyar als fills al col·legi o, fins i tot, per a transportar mercaderies.

Des d’un esbós de bicicleta ideat en el segle XV per Leonardo da Vinci capaç d’emular un nombre infinit de marxes fins a una bicicleta urbana bàsica que costa l’equivalent a cinc dipòsits de gasolina, les opcions disponibles creixen ràpidament.

Per als qui estan menys acostumats a usar bicicletes dissenyades per a moure’s per la ciutat -a diferència dels models més destinats a l’esport-, enumerem de manera orientativa alguns accessoris per bicicleta de caire urbà:

  • Guardacadenes, per a evitar que la cadena embruti la roba.
  • Pinyons de les diferents marxes en l’interior de la roda (en el rodet), no hi ha components externs que es puguin fer malbé, fer saltar o obstruir la cadena.
  • Un xassís o quadre més ergonòmic, per a pedalejar sense postures esforçades.
  • Alforges o “panniers” per permetre la càrrega: des de les tradicionals borses fins a estructures que poden carregar fins i tot taules de surf.
  • Para-xocs i parafang.
  • Llums, al davant i el darrere. La il·luminació alimentada amb una dinamo situada en la roda davantera segueix constituint el millor sistema, totalment autònom. Alguns models compten amb llums LED.
  • Timbre.
  • Cavallet o pota de cabra.

Llistat de faircompanies de millors bicicletes urbanes per al 2008

Bicicletes urbanes i de passeig (preparades per a substituir al cotxe en la gran majoria de les situacions):

  • Batavus: fabricació holandesa. “7 velocitats per a viatjar i una cadena tancada i protegida que no requereix manteniment per a l’ús en la ciutat”. Longevitat assegurada per al marc, d’acer inoxidable galvanitzat i algunes parts cromades.
  • Bianchi Milano: “Malgrat que el corb quadre d’alumini i senzill sistema de marxes sense canvi són tan distintius com sempre, el que la bicicleta representa -la idea que el disseny funcional pot causar una gran impressió- pren sentit especial en l’era de la gasolina a 3 dòlars”. Canvi Shimano Nexus de 8 velocitats amb pinyons interns i fre. Parafang, protector de cadena, pota de cabra, il·luminació de sèrie. Manobres del manillar de cuir. 649,99 dòlars.
  • Biria: Gràcies al seu distintiu quadre, que permet a l’usuari asseure’s a la bicicleta sense necessitat d’aixecar pràcticament la cama, la Biria Easy Boarding EB Top 3, de disseny alemany, s’ha fet reconeixible. Guardacadenes, canvi intern Shimano de 3 velocitats, rodes de 26 polzades, cavallet i el clàssic portaequipatge metàl·lic sobre la roda del darrere. 420 dòlars.
  • Breezer: La nova Uptown 8, dissenyada pel pioner del ciclisme de muntanya John Breeze, s’assembla a qualsevol clàssica bicicleta de passeig europea. Compta amb protector per a la cadena i il·luminació LED, tant davantera com del darrere. A més de parafang, portaequipatge, timbre, seient dissenyat per a esmorteir sots, n’incorpora rodes resistents a burxades i anell de seguretat integrat perquè les desocupades curtes siguin segures.
  • Civia: el model Highland és una ben dissenyada bicicleta amb un quadre cilíndric d’alumini -el xassís de la sèrie 7000 de la marca- 100% reciclable. És cara, però equipada amb tots els components i acabats de qualitat, com parafang d’alumini, frens de disc hidràulics Shimano i sistema de cablejat protegit amb un sistema patentat. 1.985 dòlars.
  • Electra Amsterdam Classic 3: bicicleta estilitzada, amb un disseny basat en les clàssiques bicis holandeses, encara que fabricada als Estats Units. Xassís d’alumini, llandes d’aliatge, canvi intern Shimano Nexus de 3 velocitats, clàssic fre incorporat en el pedaleig invers, seient i manobre de cuir. 560 euros.
  • Electra Straight 8: estètica pop, amb llandes lacades en vermell i quadre negre. confeccionat amb alumini 7005 d’aliatge. Llandes Fatti-o de 24 x 3 polzades. 610 euros.
  • Ellsworth Handcrafted Bicycles: basada en un esbós de Leonardo da Vinci, la Ride és la primera bicicleta a usar una tracció sense marxes que ha estat batejada menjo NuVinci Continously Variable Planetary (CVP, o variable contínua planetària). La revista nord-americana Popular Science, que la va seleccionar com un dels millors productes de 2007 (Best of What’s New Award 2007), explica que l’eix del darrere d’aquest model es comporta com si tingués un nombre indefinit de marxes, el que fa més fàcil trobar el pinyó més adequat a cada moment. “Gira un mecanisme en el manillar i la transmissió de la NuVinci acobla dos plats (el teu pedaleig hi mou un dels plats; mentrestant, l’altre transmet potència a la roda del darrere). En funció de la resistència que troba la bicicleta per a avançar, un mecanisme modifica la inclinació dels dos plats. Aquest procediment canvia la rapidesa que la roda es desplaça en relació amb el teu pedaleig (…)”. 2.995 dòlars.
  • Felt Red Baron: disseny inspirat en la història del Baró Roig, el famós pilot alemany de la Primera Guerra Mundial, i la seva avioneta. Quadre d’alumini. Rodes de 24 x 3 polzades. Canvi i frens Shimano. 549 dòlars (model 3 velocitats) i 479 dòlars, amb 1 velocitat.
  • Giant Bicycles Suede Coasting DX: una bicicleta que canvia automàticament de marxa mitjançant un petit ordinador a bord (desenvolupat per Shimano i Ideo) que respon a la velocitat del tren davanter. Seient en posició especialment vertical a causa de l’escassa altura del seient i situació dels pedals. Inclou alforges amb la grandària d’un ordinador portàtil, així com amb una petita borsa de mà per al mòbil. 800 dòlars.
  • KHS Urban X: bicicleta utilitària. Segons una comparativa de la publicació Commute by Bike: “Per l’equivalent a omplir 5 dipòsits de gasolina, et pots fer amb aquesta bicicleta de 299 dòlars”. 399 dòlars (preu recomanat).
  • Masi Soulville: seient de cuir, manobres de suro tractat, quadre d’acer i frens de forqueta. Dissenyada per a “passejar per la ciutat amb un cafè en la mà”. Canvi Shimano Nexus de 8 velocitats. 820 dòlars.
  • Nirve Cannibal: bicicleta de passeig per a trajectes curts en un model estilitzat. Quadre que recorda a una motocicleta “chopper”. Transmissió de 3 velocitats i frens de forqueta. 529,99 dòlars.
  • Orbea Town Uni: seient que proporciona una posició gairebé vertical en tot moment. Prou ergonòmica i resistent tant per a ser usada en la ciutat com en escapades ocasionals. 499 euros.
  • Saab Everywhere: bicicleta de “city-cross” amb només els components essencials per a crear una alternativa de mobilitat en la ciutat lleugera, elegant i convertible. El típic tub del quadre de les bicicletes ha estat substituït per un cable desmuntable que també compleix la funció de mecanisme de bloqueig integrat. Si el bloqueig es trenca, la bicicleta també resta inutilitzada (per què robar-la, aleshores?). Quadre d’aliatge d’acer, canvi Shimano de 8 velocitats, pedals plegables, pneumàtics Kenda. 1.169 dòlars.

Bicicletes plegables (per als qui pedalen fins a agafar un autobús, tren, metro, avió o cotxe compartit. A més, és l’opció adequada quan hom no disposa d’aparcament adequat a casa o a la feina, centre educatiu, etcètera):

  • A-bike: la bicicleta plegable comercial més petita ha estat creada per l’inventor d’altres miniatures com la calculadora de butxaca o el rellotge de polsera digital. És definida com una bicicleta “ultra-compacta” per a trajectes curts (per exemple, per a desplaçar-se des del tren, el metro o l’autobús fins a l’oficina). Grandària de la bicicleta plegada: 67 x 30 x 16 centímetres. Pes màxim tolerat: 85 quilograms. El model A-bike plus ha estat proveït amb un seient més confortable, un sistema de tracció més suau i una petita borsa de viatge.
  • Brompton S2L: la clàssica bicicleta britànica per antonomàsia. La sèrie S és la més lleugera de la gamma. El model S2L pesa 10,8 quilograms, mentre la S2L-XIS es queda en 9,9 quilos. Els pedals estan disposats arran de terra i cap a endavant, el que proporciona una conducció esportiva. Bicicleta de dues velocitats que estalvia el pes d’una complicada combinació de pinyons. Molt adequada per a trajectes urbans, tant curts com de mig abast. 585 lliures, o 742 euros (1.030 lliures, o 1.307 euros, en el cas de la S2L-X).
  • Cannondale The On: presentada en la fira Eurobike 2007, l’On forma part d’una nova generació de bicicletes plegables que han aixecat moltes expectatives: les rodes ocupen un espai mínim, la forqueta davantera només es connecta a la roda per un costat, mentre el grup (cadena de transmissió, canvi, plat, biela, eixos i pedals) no requereix manteniment. Cannondale promet llançar-la al mercat en breu. “El transport urbà tal com el coneixem està a punt de canviar per sempre. De fet, hi treballem per llançar diversos productes amb una tecnologia similar, així que és un moment emocionant per als ciclistes de tot el món. Aquesta és una tecnologia que hom voldrà tenir.”
  • Dahon Vitesse D7: quadre d’alumini 7005 i components d’alta gamma. En una sessió comparativa, va guanyar sense problemes a diverses bicicletes molt més cares. 339,99 lliures (431 euros).
  • DiBlasi R24: fabricació italiana. Es plega ràpidament gràcies a un sistema que actua com enllaç entre els diferents components. 534 euros.
  • Green Gear Cycling Bike Friday New World Tourist: una plegable clàssica amb una consolidada legió d’aficionats. Gràcies al sistema Hyperfold, la bicicleta es plega en 5 segons, sense grans frontisses. Cap a dins d’una maleta, encara que ha estat dissenyada per a ser usada com solvent bicicleta de passeig. Aguanta sense problemes els llargs trajectes. 899, 999 o 1.035 dòlars, en funció del model.
  • Riese un Muller Birdy Light: sòlida bicicleta plegable gràcies a un quadre d’alumini sense frontisses que afebleixin cap punt. En canvi, diversos pivots permeten a les rodes plegar-se. Adequada per a llargues distàncies. Pes: 10,8 quilograms. Canvio Shimano Capreo de 8 velocitats i fines llandes 40-355. 950 lliures (1.205 euros).
  • Orbea Balade: quadre d’alumini, malgrat el seu reduït preu. Sis velocitats. Es plega en 37 segons. 299 euros.
  • Xootr Swift Folder: gràcies a la seva distància convencional entre eixos, en proporciona una conducció molt confortable. Dissenyada per a ser “l’única bicicleta” de l’usuari. Es plega en 10 segons i cap en una borsa de mà. Pesa 9,9 quilograms (22 lliures), encara que el pes es pot reduir reemplaçant les llandes 65 psi de 1 quilogram i el seu generós seient per alternatives més lleugeres. 679 euros.
  • Strida Strida 5.0: en l’interior de la seva característica estructura triangular, la potència és transmesa a la roda del darrere a través d’una cadena de Kevlar . Es plega en 5 segons. Ideal per a trajectes curts. 10 quilograms (22 lliures), frens de disc, llandes i complements d’aliatge. Guardabarros, seient ergonòmic i rack d’equipatge. 379 lliures (480 euros).

Bicicletes elèctriques (per als qui planten cara a trajectes amb grans pendents, o s’estimen més l’assistència d’una tracció elèctrica per diversos motius, tals com l’edat o el tipus de trajecte preferit, hi existeixen els vehicles híbrids del ciclisme: les bicicletes elèctriques):

  • BH E-Motion: el motor elèctric per a la propulsió assistida arrenca molt suaument. Bateria d’ions de liti amb una autonomia de 84 quilòmetres per càrrega (al nivell intermedi de potència, que requereix d’una suau participació de l’usuari). El motor hi pot assistir amb velocitats que poden arribar fins als 25 quilòmetres per hora (limitació per normativa). 1.500 euros.
  • Currie Technologies IZIP Trekking Li: motor elèctric amb bateria de liti fosfat. El motor s’acciona amb el pedaleig. Velocitat màxima: 29 quilòmetres per hora (18 milles per hora). Autonomia per a 30 o 40 milles (de 48 a 64 quilòmetres). 1.169,99 lliures (1483 euros, 1.999 dòlars).
  • Schwinn Continental: tot el cablejat elèctric és intern, de manera que sembla una bicicleta convencional. La bateria de polímers de liti s’extreu fàcilment per a la recàrrega, i en 4 hores n’està llesta per a ser usada de nou. El quadre és de lleuger alumini. Disposa de portaequipatge i elements protectors. 2.399,99 dòlars (1559 euros).

Bicicletes de càrrega (per als qui necessiten transportar a nens, pesats embalums, eines, la compra o qualsevol altra càrrega, ja no poden justificar que aquestes necessitats els impedeixen usar la bicicleta. Els models de càrrega, també anomenats bicicletes de treball, comencen a popularitzar-se i la varietat en els dissenys és tan àmplia com les necessitats que han de ser cobertes, des de models amb càrrega davantera fins a bicicletes amb remolc):

  • Bakfiets Cargobike: dissenyada específicament per al transport. Pot transportar des de 2 fins a 4 nens, en funció del model. D’ús freqüent en països del nord d’Europa, tals com Dinamarca. A partir de 1.599 euros.
  • Kona Ute: una llarga bicicleta amb una pràctica zona de càrrega, integrada en el xassís. Capaç de transportar 4 maletes o dos nens. Rodes i llandes preparades per a mantenir confortablement qualsevol càrrega. “L’Ute pot fer-ho millor que qualsevol cotxe, yak, búfal, sherpa o rickshaw”. 580 lliures (735 euros, 799 dòlars).
  • SmartTrike: una dura, encara que estilitzada bicicleta de treball holandesa, per a dur tant nens com qualsevol altra càrrega. Amb un assistent elèctric de Yamaha inclòs i una autonomia de 200 quilòmetres. 2.199 euros.