(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Cittaslow: quan l'urbs es revela contra la velocitat

Associació de ciutats amb menys de 50.000 habitants que contraposen la qualitat de vida a l’homogeneïtzació de les ciutats. El seu origen està lligat amb l’anomenat moviment Slow.

Cittaslow (Ciutat Lenta) és un moviment fundat a Itàlia l’octubre del 1999, inspirat en l’organització Slow Food, que ha guanyat rellevància en els últims anys al combatre la cultura del menjar ràpid i mirar de preservar tant les tradicions gastronòmiques locals com els productes, mètodes de cultiu i de cria de cada regió.

Tant Città Slow com Slow Food formen part del més ampli Moviment Slow, o Slow Movement.

Cittaslow és a l’organització urbana i el caràcter de la ciutat el que Slow Food suposa per a la gastronomia: una protesta serena i reflexiva contra l’homogeneïtzació i “l’americanització” de les ciutats, que es converteixen -segons Cittaslow- en franquícies estandarditzades que dominen la vida comercial, cultural i econòmica de la ciutat, cada cop més desdibuixada entre suburbis i zones suburbials sense centre urbà, conegudes com “exurbs” als Estats Units.

L’organització destaca entre els seus valors el recolzament a la diversitat cultural i a les peculiaritats que cada ciutat pugui aportat a la cultura humana.

Com Slow Food, Cittaslow és una organització amb membres associats, en aquest cas ciutats que han sol·licitat formar part d’aquest moviment i complien amb els requisits establerts.

  • La ciutat o vila interessada en promoure els seus valors homologables al Moviment Slow ha de tenir menys de 50.000 habitants.
  • Per aspirar a ser membre de ple dret, la ciutat ha de complir amb, almenys, el 50% dels requisits establerts per l’organització, i més tard presentar la seva candidatura a la seu de Cittaslow més propera. Els membres de ple dret han de pagar una quota anual.
  • A més dels membres de ple dret, l’organització va crear el 2005 Simpatitzants de Cittaslow, un tipus de col·laboració a la qual poden accedir institucions públiques, empreses i poblacions que simpatitzen amb els seus objectius, tot i no poder ser triades com a membres de ple dret degut a les seves característiques.

El 2007, existeixen poblacions de la xarxa Cittaslow, a més de a Itàlia, al Regne Unit, Alemanya, Noruega i Espanya. Vet aquí algunes de les ciutats que formen part de Ciutats Lentes:

  • Itàlia: entre les més de 40 poblacions italianes de Cittaslow, es troben Abbiategrasso, Acqualagna, Anghiari, Barga, Borgo, Bra (província de Cuneo, on en Carlo Petrini va fundar Slow Food el 1986), Val di Taro, Bucine, Chiavenna, Fiumicino, Massa Marittima, Montefalco, Pratovecchio, Suvereto, Torgiano, Trevi i Zibello.
  • Regne Unit: Aylsham, Norfolk; Diss, Norfolk; Ludlow, Shropshire.
  • Alemanya: Hersbruck, Bavaria; Waldkirch, Baden Württemberg; Überlingen, Baden-Württemberg.
  • Noruega: Levanger, Nord-Trøndelag.
  • Espanya: Mungia, Biscaia.