(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Els molins de vent tornen a ser gegants

Els erms europeus i nord-americans tenen ara nous gegants quixotescs: l’energia eòlica és la renovable amb millors perspectives de creixement.

L’energia eòlica no és una promesa distant, sinó la font d’energia renovable més consolidada i amb unes perspectives de creixement més sòlides durant als propers anys.

També és cert que només un 1,5% de l’energia consumida en el món prové de parcs eòlics, segons Businessweek (poc més de l’1%, segons l’Associació Mundial de l’Energia Eòlica).

I, si bé els costos de generació elèctrica han disminuït fins als 4 o 5 cèntims de dòlar per quilowatt hora, encara es tracta d’un preu superior al de l’electricitat generada a partir del carbó o el gas natural.

En un mercat sense regulació ni incentius -i sense penalització per emissions a la generació elèctrica a partir del carbó o el gas-, la producció eòlica no seria viable per a la indústria privada. D’aquí que l’energia eòlica hagi crescut a Europa i els Estats Units a l’empara d’ajuts públics.

L’equació: Re

La millora i abaratiment de les tecnologies utilitzades per produir aerogeneradors han augmentat dràsticament la fiabilitat dels parcs eòlics, cada cop més rendibles.

De prosseguir amb l’actual evolució, l’energia eòlica podria aviat resoldre l’equació plantejada per Google.org, la filial filantròpica de l’empresa d’Internet, per la qual el suport al desenvolupament de les tecnologies renovables es resumeix en un contundent Re

És a dir: aconseguir que les energies renovables (“Re”) siguin més barates que el carbó (“l’equip d’assessors d’Obama per preparar la seva presidència), ja no seran necessaris els incentius.

Energia eòlica: cada vegada més eficient i barata

L’energia eòlica ha evolucionat des de finals dels 70 del segle passat. La millora constant dels mecanismes i materials tecnològics emprats situa a l’energia eòlica a gran escala a prop de complir l’equació de Google: assolir l’l’KW produït amb vent sigui igual o més barat que el produït amb carbó.

Les primeres turbines van ser fabricades a partir de components procedents de la construcció de vaixells. Els materials compostos i dissenys emprats en l’actualitat provenen de la indústria aeroespacial, la qual cosa ha permès que els aerogeneradors, cada vegada més potents, es moguin mitjançant pales cada cop més llargues i geomètricament sofisticades.

Els dissenys són també més intel·ligents: quan el vent bufa massa fort i podria danyar un aerogenerador, les pales poden flexionar seva estructura per repel·lir part del vent, o fins i tot aturar l’estructura, si és necessari.

El vent, més ecològic que el carbó (aviat, més barat)

Les turbines actuals no són únicament més sofisticades, resistents i intel·ligents que les seves predecessores, ideades a principis del segle XX a partir dels dissenys d’Albert Betz: segons Victor Abate, quan GE entrar en el negoci dels aerogeneradors, el 2002, la turbina mitjana estava fora de servei el 15% del temps.

El 2008, aquest percentatge s’ha reduït fins al 3%, el que ha reduït el cost de l’energia generada fins a 8 cèntims de dòlar per quilowatt hora (kWh), sonvint menys.

Els avenços tecnològics, l’augment de les regulacions relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic i, sobretot, la dramàtica reducció de costos en la producció eòlica han permès que aquesta sigui competitiva amb l’electricitat produïda amb carbó en els propers anys. Produir energia amb carbó és encara més barat (5 cèntims de dòlar per quilowatt hora).

No obstant això, segons un estudi de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, aquests 5 cèntims per kWh pujaran fins als 8 cèntims si en els propers anys s’imposa el mandat de capturar el CO2 generat per evitar l’emissió de gasos amb efecte hivernacle.

Produir electricitat amb carbó net és, per tant, tan car com l’energia eòlica, que no depèn de combustibles fòssils ni genera emissions o efluents que hagin de ser processats.

A finals de 2007, la capacitat mundial dels generadors eòlics fou de 94.1 gigawatts, segons el Consell Global de l’Energia Eòlica. Mentre l’eòlica genera al voltant de l’1% del consum d’electricitat mundial, representa al voltant del 19% de la producció elèctrica a Dinamarca, el 9% a Espanya i Portugal, i un 6% a Alemanya i Irlanda (Dades del 2007).

Recurs abundant, encara que intermitent

L’energia eòlica és un recurs abundant, renovable, net i ajuda a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en reemplaçar termoelèctriques a base de combustibles fòssils, la qual cosa la converteix en un tipus d’energia verda. Tanmateix, el principal inconvenient és la seva intermitència.

Les companyies elèctriques no només han invertit en millores tècniques relacionades amb els materials emprats i la potència dels aerogeneradors. Els principals operadors d’aquesta font renovable empren equips de meteoròlegs que estudien sofisticats models per determinar quins són els millors emplaçaments dels parcs eòlics. No es tracta només d’esbrinar on bufa el vent, sinó també com és de fort i de regular.

Una diferència d’un quilòmetre o dos respecte al millor emplaçament possible repercuteix significativament sobre l’energia generada.

Energia eòlica: tan ibèrica com el pernil i la truita de patates

L’arquitecte Juli Capella ha compilat en un llibre els 101 dissenys ibèrics més cèlebres, en els quals no falten el darwinià Anís del mono, la fregona, la baralla espanyola, el primer helicòpter o el toro d’Osborne.

Aquest últim continua present en la xarxa viària espanyola (per a delit del turista jubilat europeu que, despistat, es mou per les autopistes espanyoles i es frega els ulls un parell de vegades abans de comentar la troballa amb la seva dona, qui no li fa gaire cas, probablement).

És el mateix toro retirat de les carreteres catalanes i immortalitzat a Jamón Jamón, pel·lícula que forma part de la trilogia ibèrica dirigida per un Bigas Luna que feia imaginar a Javier Bardem un gust de pernil i truita de patates en els pits de Penélope Cruz.

Capella no ha inclòs en el seu llibre (en no tractar-se d’un disseny espanyol, encara que ben podria ser-ho culturalment, si es recull la importància simbòlica dels quixotescs molins de vent a la literatura universal), a un nou símbol que s’aboca en l’horitzó dels erms muntanyosos de la Península: els parcs eòlics, conformats per desenes d’aerogeneradors, usats per produir energia elèctrica renovable (llegir entrada de blog relacionada).

A diferència dels molins del Quixot, els nous molins de vent no són gegants contra els qui hagi de lluitar, sinó els responsables de la generació de prop del 10% de l’energia solar consumida per països com Espanya i Portugal.

Energia eòlica: cosa seriosa

L’energia eòlica no és una promesa futura, sinó la més rica de totes les tecnologies consolidades de generació d’energia renovable i amb una història d’èxit iniciada a finals dels 70 del segle passat, com a resposta tecnològica danesa a la crisi del petroli del 1973.

Des que, el 1979, els fabricants danesos Kuriant, Vestas, Nordtank i Bonus iniciaren la producció en sèrie de turbines per aerogeneradors, els parcs eòlics han multiplicat la seva capacitat de generació elèctrica. Així mateix, el mercat eòlic és el que més ràpid creix de totes les energies renovables, segons un informe de Research and Markets.

La capacitat de generació dels parcs eòlics s’ha més que quadruplicat entre 2000 i 2006 (dades de l’Associació Mundial de l’Energia Eòlica).

El fenomen, si bé encara localitzat (el 81% de les instal·lacions es troben a Europa i Estats Units), va camí de ser mundial: els cinc països que més energia eòlica produeixen han passat d’acaparar el 71% del mercat el 2004 al 62% el 2006.

L’Associació Mundial de l’Energia Eòlica calcula que el 2010 hi haurà 160 gigawatts instal·lats en el món dels 73,9 gigawatts existents el 2006, el que suposaria un creixement anual de més d’un 21%.

Europa lidera (de moment) la instal·lació eòlica

Europa lidera la instal·lació de parcs eòlics, tant instal·lats a terra com al mar (instal·lacions “offshore”, com la que s’estén, imponent, al Mar del Nord, a les rodalies de Copenhaguen).

Segons Windtech International, Alemanya ostenta el lideratge mundial en nombre de parcs eòlics i capacitat energètica instal·lada (20.622 megawatts, a finals de 2006). A Europa, la segueixen Espanya (11.615 MW, o un 9% de la demanda energètica total), Dinamarca (3.136 MW) i Itàlia (2.123 MW), Regne Unit (1.693 MW), Portugal (1188 MW), França (918 MW) i Irlanda (496 MW).

Malgrat l’actual crisi mundial i el descens dels preus del petroli, que danya les previsions d’inversió privada en el sector, el mercat de limitació d’emissions impulsat per la Unió Europea i una política de subsidis públics en diversos països han aconseguit que les empreses europees consolidin el seu negoci a Europa i la resta del món.

Mentre l’espanyola Iberdrola Renovables (el major operador mundial d’energia eòlica) i la portuguesa EDP Renovaveis es troben entre els principals actors del cada vegada més interessant mercat eòlic nord-americà (ho explica Businessweek), les firmes europees tampoc no s’han adormit a casa.

Alemanya és el país amb més parcs eòlics i amb la major turbina de vent, construïda sobre el mar, mentre Escòcia alberga el parc eòlic més gran del Vell Continent, amb 140 aerogeneradors de 2,3 megawatts cadascun: la potència total instal·lada puja a 322 megawatts.

Estats Units: esperant Barack Obama

Si Barack Obama compleix en els propers anys amb els objectius del seu programa de reduir la dependència energètica del seu país, a través de la incentivació de les energies renovables, EUA podria sobrepassar a Europa en el lideratge mundial del sector eòlic.

Segons The Economist, l’energia eòlica proporciona al voltant d’un 1% de l’energia consumida als Estats Units, encara que el 2020 la figura es podria situar al voltant del 15%, un salt colossal en el principal consumidor d’energia del món.

Als Estats Units es troben els parcs eòlics més grans del món. El més gran en termes de generació d’energia és l’anomenat Stateline Wind Project (Projecte de Vent a la Línia Estatal), a la frontera entre els estats d’Oregon i Washington, amb una capacitat màxima de 300 MW.

El mercat nord-americà, tradicionalment menys regulat que l’europeu, és vist com una gran oportunitat, tant per a operadors energètics com per a fabricants de turbines amb seu a Espanya i la resta d’Europa.

En paraules de Michael McNamara, especialista en tecnologies netes de la firma londinenca Jefferies International, “Estats Units és enorme, plànol, ventós, i necessita molta energia”. Grans i senzilles veritats que expliquen l’interès de les empreses europees del sector (amb Espanya i Portugal liderant, per una vegada), ja es tracti d’operadors energètics o de fabricants de l’equipament (aerogeneradors, pales, torres, elecció i estudi d’emplaçaments, consultoria, etcètera).

Si bé EUA és superat per Alemanya en capacitat elèctrica derivada de les instal·lacions de vent, la potència instal·lada en el primer país ascendia al març de 2008 a 18.302 megawatts, suficient per proveir 4,9 milions de llars.

El missatge expressat per Michael McNamara pot semblar fins i tot maldestre per la manca de concreció. McNamara sap el que diu, i les seves paraules guanyen pes després de la inapel·lable victòria electoral de Barack Obama: diversos estudis, auspiciats fins i tot pel Departament d’Energia dels Estats Units, conclouen que l’energia eòlica que es podria recollir en les Grans Planes (Texas, Kansas i Dakota del Nord, principalment), podrien generar energia suficient per abastir el país sencer.

De la mateixa manera, la instal·lació “off-shore” (granges eòliques instal·lades al llarg de la costa) podria igualment abastar tot el país, i càlculs realitzats sobre la implantació de parcs en els grans llacs) parlen de què es podria generar fins al 80% de l’energia produïda anualment per Canadà i els Estats Units.

El parc eòlic més del món es troba en el comtat de Taylor, a Texas: el centre Horse Hollow compta amb 421 molins de vent que generen 735 megawatts.

Es planeja la construcció de parcs amb una capacitat similar. Si hi ha dubtes sobre això, Victor Abate, vicepresident de renovables de General Electric, explicava el juny de 2008 a The Economist que està tan convençut que el 2012 la meitat de la nova energia generada en sòl nord-americà serà eòlica que està basant els plans d’ negoci del gegant industrial en aquesta arriscada assumpció.

De moment, la companyia texana T. Boon Pickens ha anunciat la construcció en aquest Estat de la major granja eòlica mundial, capaç de generar 1 gigawatt d’electricitat (similar a la capacitat de les plantes de generació elèctrica a partir de gas natural o carbó, les més convencionals i contaminants), amb un cost de 2.000 milions de dòlars.

General Electric, que espera vendre turbines per valor de 6.000 milions d’euros només el 2008, proporcionarà els aerogeneradors de la futura planta.

El despertar de la resta del món

A més d’Europa Occidental i Amèrica del Nord, l’energia eòlica es desenvolupa ràpidament en altres zones del món.

Els principals mercats emergents, principalment els que conformen el cada vegada més important pol econòmic denominat BRIC (Brasil, Rússia, l’Índia i la Xina), ja realitzen fortes inversions en energia eòlica, sobretot en el cas de l’Índia i la Xina.

Índia és el quart país amb major energia eòlica instal·lada, només per darrere d’Alemanya, Estats Units i Espanya. El 2007, el segon país més poblat del món produïa 8.000 megawatts, el 3% de tota l’energia consumida pel país.

L’Estat indi de Tamil Nadu compta amb diversos parcs eòlics, impulsats per les companyies locals Suzlon i Miconos, així com per la danesa Vestas. A més de Tamil Nadu, també hi ha instal·lacions eòliques a Maharashtra, Karnataka i Gujarat, mentre es planegen nous projectes en almenys altres 4 Estats indis.

Partint d’una mediocre vuitena posició el 2006 (només 2.300 MW instal·lats), Xina ja era el 2007 el cinquè major productor d’energia eòlica (amb més de 6.000 MW), just per darrere de l’altra gran potència asiàtica, gràcies a un creixement molt més accelerat que el registrat en qualsevol altra gran economia.

En principi, el govern xinès havia establert com a objectiu produir 5 GW d’energia eòlica el 2010; en complir-lo el 2007, es va doblar l’objectiu, fins a 10 GW el 2010. De continuar amb el creixement mostrat fins 2008, la Xina podria arribar al 2010 amb prop de 20 GW d’energia eòlica instal·lats, el que fa perillar el lideratge mundial d’Alemanya i EUA. Les últimes prediccions parlen que Xina podria ser el principal productor mundial d’energia eòlica ja el 2009.

De moment, la Xina ha modificat l’objectiu d’energia eòlica instal·lada el 2020, d’uns inicials 20 GW a un mínim de 30 GW.

Brasil mostra també un potencial eòlic colossal, encara que de moment es troba endarrerit respecte a l’Índia i la Xina.

Llista dels 20 principals productors d’energia eòlica, en megawatts-MW-instal·lats (anys 2005 / 2006 / 2007):

 1. Alemanya (18.415 / 20.622 / 22.247)
 2. Estats Units (9.149 / 11.603 / 16.818)
 3. Espanya (10.028 / 11.615 / 15.145)
 4. Índia (4.430 / 6.270 / 8.000)
 5. Xina (1.260 / 2.604 / 6.050)
 6. Dinamarca (incloent illes Fèroe) (3.136 / 3.140 / 3.129)
 7. Itàlia (1.718 / 2.123 / 2.726)
 8. França (757 / 1.567 / 2.454)
 9. Regne Unit (1.332 / 1.963 / 2.389)
 10. Portugal (1.022 / 1.716 / 2.150)
 11. Canadà (683 / 1.459 / 1.856)
 12. Holanda (1.219 / 1,560 / 1.747)
 13. Japó (1.061 / 1.394 / 1.538)
 14. Àustria (819 / 965 / 982)
 15. Grècia (573 / 746 / 871)
 16. Austràlia (708 / 817 / 824)
 17. Irlanda (496 / 745 / 805)
 18. Suècia (510 / 572 / 788)
 19. Noruega (267 / 314 / 333)
 20. Nova Zelanda (169 / 171 / 322)

Què passa si el petroli baixa

El petroli ha baixat, fet que pot suposar un fre en l’expansió de les renovables. A petroli més barat, menys pressió per canviar cap a un sistema de producció energètica diferent.

No obstant això:

 • La fi del petroli barat és una constatació més propera a la realitat que la relativa rebaixa dels preus del cru a finals del 2008.
 • Nicholas Stern (autor de l’Informe Stern), Thomas L. Friedman (autor del llibre Hot, Flat, crowded), Al Gore i assessors propers a Barack Obama (Eric Schmidt entre ells) advoquen per tot el contrari: és ara, en plena crisi, quan les energies renovables poden jugar un paper fonamental. Es tractaria d’un “new green deal”, possibilitat que ja hem discutit al reportatge De la crisi al Green New Deal. The Economist s’oposa en un recent article al Green New Deal. Els motius, no obstant, no semblen tan sòlids i ben argumentats com els que sol atresorar aquesta publicació: si bé està a favor que Obama de crear un sistema de comerç d’emissions, no creu que s’hagin de concedir subsidis als productors d’energies renovables. El govern alemany, per exemple, té una opinió diferent a The Economist.
 • Obama ha guanyat les eleccions amb un programa que promet 5 milions de treballs en el sector de les tecnologies sostenibles, promocionats com “green collar jobs”, o treballs de coll verd (visitar reportatge Treballadors de coll verd).

Eric Schmidt, qui va recolzar personalment a Obama en l’últim tram de la campanya, es troba en l’equip de transició que ajudarà al president electe a preparar la seva arribada a la Casa Blanca el gener de 2009.

Schmidt tindrà un paper crucial en l’equip. Ha explicat que les investigacions portades a terme per Google.org, la filial filantròpica de Google, un dels principals inversors en “cleantech” dels Estats Units (el segon major inversor en tecnologies netes en el tercer trimestre de 2008), corroboren que és possible reduir dràsticament la dependència energètica d’EEUU amb una clara aposta per les energies renovables.

El que diu Schmidt, i que Obama podria escoltar atentament (accés a proposta Energia Neta 2030, de Google):

 • L’experiència de Google.org, les seves inversions realitzades en tecnologies netes i les seves prediccions porten a la signatura a afirmar que Estats Units podria eliminar el 2030 la generació elèctrica a partir de carbó, gas i petroli, així com reduir en el petroli usat en el transport en un 40%.
 • El cost del pla energètic és estimat en 4,4 bilions de dòlars (el PIB d’Espanya es va situar en 1.351 milions el 2007, o 1,3 bilions), encara que l’estalvi aconseguit amb el pla (5,4 bilions de dòlars) se situaria en 1 bilió durant els 22 anys de vida del pla.
 • S’augmentaria l’eficiència energètica en indústria i llars, fins a reduir la demanda en un 33%.
 • Se substituirien les plantes de generació elèctrica a partir de carbó i petroli amb plantes d’energia renovable.
 • Increment de cotxes híbrids i elèctrics que es puguin recarregar a casa i en una àmplia xarxa d’abastament, que comportessin unes vendes del 90% del total de vehicles el 2030. Augment en l’eficiència dels vehicles actuals, incrementant el seu rang d’autonomia.

Més a prop de la xarxa elèctrica intel·ligent amb què somia Al Gore (i Vinod Khosla)

Les idees de Eric Schmidt no difereixen gaire de la imatge sobre el futur energètic dels Estats Units explicat per Al Gore en la conferència Web 2.0, entrevistat per l’organitzador de l’esdeveniment Tim O’Reilly i el periodista John Battelle.

Gore recolza un detallat pla per al desenvolupament de renovables i l’eliminació de la dependència de combustibles fòssils encara més ambiciós.

L’ex vicepresident (veure fragment de l’entrevista on parla sobre el pla energètic que, segons ell, necessiten els Estats Units), parla d’una xarxa energètica intel·ligent (“smart grid”) que s’alimentaria de dos colossals infraestructures de generació de renovables al país:

 • Parcs eòlics que aprofitessin els vents de les grans praderies de l’Oest.
 • Parcs solars que cobririen les assolellades planes desèrtiques del sud-oest del país.
 • Una nova xarxa d’alt voltatge que fos capaç de conservar i transportar tota l’energia elèctrica generada en els llocs més remots als grans centers urbans.

Aconseguir que colossals instal·lacions eòliques siguin capaces de transportar energia d’una manera transcontinental és un dels reptes de la xarxa elèctrica intel·ligent que envisionen no només Eric Schmidt i Al Gore, sinó també inversors privats com Vinod Khosla, fundador de Khosla Ventures.

Per a Khosla, és necessari substituir els poc eficients i obsolets sistemes de corrent altern (AC) instal·lats als Estats Units i Europa després de la II Guerra Mundial per una nova xarxa interconnectada que utilitzi corrent continu (DC).

El corrent continu està millor preparat que l’altern per transportar energia a través de llargues distàncies. Així mateix, els cables amb aquest tipus de corrent es poden disposar en el llit marí sense perdre energia, quelcom impossible amb els sistemes actuals de corrent altern, com explica The Economist.

Eric Schmidt, Al Gore i Vinod Khosla treballen vigorosament per a disminuir les emissions d’Estats Units, a la vegada que creen oportunitats i ocupació per a milers de persones (milions, a llarg termini) i redueixen la dependència energètica del seu país, reduint de pas friccions amb països petrolífers poc amics.

Malgrat la crisi mundial, la victòria electoral de Barack Obama fa que les previsions sobre les energies renovables en general, i l’energia eòlica en particular, siguin falagueres, per molt que el petroli es trobi al voltant dels 60 dòlars el barril, a menys de la meitat que fa uns mesos.

El potencial de creixement de l’energia eòlica mai havia estat més gran. S’obre una era d’oportunitats, amb el permís de les mirades polítiques a curt termini, el preu i les influències (sovint, mafioses) de les grans companyies petrolieres i energètiques.