(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Els orígens de The Body Shop

La cadena de cosmètics segueix fidel als seus orígens alternatius i no testeja productes en animals i fa servir únicament productes orgànics.

Fins que va ser comprada per la multinacional francesa L’Oréal el març del 2006 per 652 milions d’euros, la història de la cadena de cosmètics britànica The Body Shop International es troba lligada la de la seva fundadora, Anita Roddick, responsable de la política de responsabilitat social de l’empresa des de què la primera botiga de la franquícia obrís al Regne Unit el 1976.

The Body Shop va aconseguir un espai a un mercat dominat per multinacionals a partir del posicionament comercial dels seus productes, que es confeccionen des del principi sense recórrer a proves amb animals i fent servir únicament productes innocus i biodegradables.

Roddick va madurar la idea de crear una firma de cosmètics i una cadena de botigues pròpia per a comercialitzar-los després de pensar que un posicionament sostenible aconseguiria que la firma atragués un públic compromès amb el medi ambient.

En un viatge als Estats Units, l’empresària havia visitat una petita botiga situada al costat de Berkeley, a la Badia de San Francisco, la qual mirava de conjugar els valors compromesos de la contracultura californiana amb els productes sanitaris i d’higiene personal.

La petita botiga venia xampús, locions i cremes, explicava als seus clients en què consistia emprar únicament ingredients orgànics i, a més, oferia descomptes als clients que portessin les seves pròpies ampolles en lloc d’adquirir productes amb un envàs nou proporcionat per la botiga.

El petit establiment, anomenat originàriament The Body Shop, va oferir a Roddick el model perfecte per portar aquest model de sostenibilitat a una escala industrial.

The Body Shop va basar el seu model de negoci en oferir productes creats amb ingredients naturals; les etiquetes de cada producte oferien una detallada informació tècnica i a la vegada intel·ligible, sobre el contingut de cada producte; finalment, i seguint la idea de la botiga californiana que havia visitat, va oferir un 15% de descompte als clients que portessin les seves pròpies ampolles.

Després de convertir-se en una multinacional i començar a cotitzar a la borsa, a partir del 1986, l’empresa ha tractat de defensar els seus ideals mitjançant ajuts a campanyes mediambientals coordinades per Greenpeace.

Els productes de The Body Shop estan prohibits a la Xina, on la legislació obliga a què els productes cosmètics siguin testejats en animals.