(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Fitxa tècnica: "Una veritat incòmoda"

Documental que amplifica i converteix en mundial la campanya de difusió que Al Gore porta a terme sobre l’escalfament global i la necessitat de combatre’l des de tots els àmbits.

Al Gore, que es presenta al principi del documental amb el ja cèlebre “Jo vaig ser el proper president dels Estats Units”, és el protagonista absolut de An Inconvenient Truth, documental de Davis Guggenheim.

Sobren les presentacions; si has arribat fins aquest portal d’Internet potser estiguis ben informat sobre la campanya que l’antic vicepresident de l’era Clinton porta a terme pels Estats Units, amb més de mil conferències realitzades per a conscienciar a la població sobre la urgència de fer front al canvi climàtic.

An Inconvenient Truth té el mèrit d’explicar, amb la senzillesa que aporta un bon orador amb dots comunicatius innats, un argument amb base científica: el planeta s’escalfa, i l’ésser humà n’és el responsable.

Tot i l’ofici de Gore per convertir complexes discursos en atractius missatges funciona en el documental, també és cert que la seva superioritat intel·lectual amb respecte d’altres polítics va ser confosa per arrogància a la campanya presidencial que va perdre per uns milers de vots “conflictius” a Florida, davant George W. Bush.

L’equip electoral del seu adversari, dirigit per Karl Rove, va saber guanyar vots entre l’electorat menys urbà del Mig Oest nord-americà tot explicant la suposada fanfarroneria de bona universitat de Gore fer fer-li perdre uns vots que potser haurien aconseguit allò que el món encara no ha assolit: que els Estats Units no només signin el Tractat de Kyoto, sinó que el ratifiquin i apliquin.

Com explica Al Gore en el documental, la senzillesa i amenitat del qual diuen força a favor de Davis Guggenheim, la inesperada desfeta de les presidencials del 2000 el van portar a dedicar més temps a comunicar en veu alta i amb paraules planeres què és l’escalfament global, per què està succeint i per què ha de convertir-se en un problema i prioritat d’abast mundial.

Al Gore ha seguit l’evolució de l’escalfament global des del 1970, quan defensar aquest tipus de teories era més propi de científics poc publicats i dels anomenats “treehuggers” (literalment, els abraça-arbres), o ecologistes militants de la contracultura nord-americana, alguns dels quals han intentat evitar la tala de boscos vivint sobre arbres durant mesos.

Agradi o no la senzillesa del format, que no deixa espai a la metàfora o al gust personal de Guggenheim, la contundència del contingut, així com l’ofici oratori de Gore, són comparables als que ensenya el carismàtic cofundador i actual conseller delegat de l’empresa informàtica californiana Apple Computer, Steve Jobs.

Al Gore no només és amic personal de Jobs, sinó que forma part del consell d’administració de l’empresa informàtica des del 2003.

Jobs és reconegut en les escoles de negoci com un dels emprenedors més carismàtics; són cèlebres les seves presentacions davant un auditori sempre ple d’especialistes a San Francisco.

La seva capacitat expositiva, fonamentada en l’ús de missatges concisos reforçats amb un mesurat número de sorpreses per amenitzar el contingut -una sempre ben seleccionada presentació de diapositives, juntament amb algunes demostracions i a la intervenció inesperada d’algun col·lega co treballador de l’empresa-, és emprada i potenciada per Al Gore a An Inconvenient Truth.

La repercussió

L’agost del 2006, Una veritat incòmoda va superar Bowling for Columbine com el tercer documental més taquiller de la història dels Estats Units.

Gore, tanmateix, ha publicat un llibre que, sota el mateix títol, repeteix el missatge ofert a la pel·lícula, com si es tractés d’una transcripció gràfica de la presentació documental.

Coincidint amb el llançament del documental, el 13 de maig del 2006, Gore va aprofitar l’oportunitat de promocionar-se en el “reality show” televisiu més reconegut dels Estats Units, Saturday Night Live, on es va encomanar a la broma de convertir-se en el president del país a una “Terra Paral·lela” a la real, després d’haver guanyat les eleccions del 2000.

En aquesta terra paral·lela, Gore assegura que el seu govern va aconseguir parar l’escalfament global; George W. Bush es dedica professionalment a promocionar el beisbol; l’Estat del Benestar i la Seguretat Social han estat potenciades i els Estats Units gaudeixen actualment d’una sanitat universal de qualitat; entre d’altres sarcàstics exercicis de prospectiva.

A molts dels seus compatriotes els hauria agradat la idea de què la Terra Paral·lela de Gore a Saturday Night Live hagués estat la real.

An Inconvenient Truth és guanyadora de l’Oscar 2007 en la categoria de millor pel·lícula documental.

Fitxa tècnica

  • Títol: Una verdad incómoda (An Inconvenient Truth)
  • Autor: Davis Guggenheim
  • Companyia: Paramount Pictures
  • Gènere: documental
  • Durada: 100 minuts
  • Any: 2006