(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Guia de carregadors solars

Els carregadors solars han passat d’ésser una frivolitat poc útil a convertir-se en una manera senzilla de carregar els nostres dispositius mentre viatgem.

Segons la NASA, només capturem 1/10.000 part de l’energia solar disponible diàriament arreu del món. No és barat instal·lar panells fotovoltaics en la teulada de casa, malgrat la seva conveniència i als incentius existents a diversos països per a dur a terme una instal·lació d’aquest tipus.

Hi existeix, no obstant això, una manera simple i barata de familiaritzar-se amb la captura d’energia solar i, de passada, recarregar els dispositius informàtics i electrònics que s’acumulen en la nostra quotidianitat.

Apartar 1,2 milions de cotxes de la carretera amb carregadors solars

Són certament petits, però els carregadors solars poden marcar la diferència en les nostres emissions de CO2. Segons la revista MacDirectory, durant els darrers 5 anys es vengueren més de 3.000 milions de carregadors només a l’Amèrica del Nord, o allò equivalent, en emissions, a introduir 1,2 milions de cotxes en un any.

La publicació assegura també que els carregadors venuts a Europa només el 2005 emeten l’equivalent, en emissions de CO2 (calculant tant l’energia emprada per a produir-los com el seu ús durant els 2 anys de mitjana que són utilitzats), a la mitjana anual d’una planta energètica alemanya propulsada amb carbó. S’espera que la venda de carregadors es dupliqui a Europa el 2010.

Carregadors solars per a lluitar contra la “electricitat fantasma”

Els carregadors solars no només són una font d’energia renovable, sinó que redueixen el problema de la despesa addicional produïda pel carregador quan, malgrat no estar suplint amb energia a cap bateria o dispositiu, continua consumint electricitat; és el fenomen conegut com “electricitat fantasma”.

Els carregadors convencionals són, a causa de les deficiències del seu disseny, un dels principals generadors de consum elèctric fantasma.

Ocorre que a cap fabricant sembla haver-se-li ocorregut que no té gaire sentit dissenyar un carregador que continua consumint energia quan el dispositiu que serveix fa temps que ha estat recarregat.

Degut a què el 10% del consum total d’electricitat en les llars està relacionat amb els aparells electrònics, els carregadors solars redueixen el nivell de malbaratament energètic derivat de l’estès costum de deixar dispositius com carregadors de mòbils permanentment connectats. (Per a més informació, visitar Aparells per estalviar electricitat).

Els responsables de la firma Better Energy Systems, creadors del carregador solar plegable Solio, asseguren que el seu dispositiu és 70 vegades més respectuós amb el medi ambient que l’ús de carregadors convencionals, connectats al corrent altern de la llar.

Un carregador per a tots els dispositius electrònics

L’altre avantatge de la nova generació de carregadors solars és la seva conveniència. Aquests dispositius ja no són meres joguines per a usuaris habituats a adquirir novetats tecnològiques (els denominats “early adopters”), i són recomanats com alternativa als carregadors convencionals quan es viatja.

Per tal d’evitar una maleta plena de diversos carregadors, un per a cada aparell que ens acompanya, així com adaptadors per a aquests si es canvia de continent, alguns fabricants han desenvolupat un dels productes electrònics més demandats pels joves professionals: carregadors solars universals, capaços de recarregar telèfons mòbils, reproductors multimèdia, agendes electròniques, càmeres fotogràfiques, càmeres de vídeo i fins i tot portàtils.

Tal i com Lorenzo Falzarano, director d’estratègia mediambiental de Better Energy Systems, explicava a faircompanies, els carregadors solars no són simplement una manera de reduir la nostra petjada de carboni, sinó una creixent necessitat, a mesura que els consumidors demanden energia portàtil. “El món s’ha tornat mòbil, però l’energia segueix sense ser-ho… El que hem fet és omplir el buit amb una font renovable d’energia portàtil.”

Els carregadors solars prometen alliberar de les limitacions causades per l’endoll convencional, relacionat amb un espai físic concret i no disponible en alta muntanya, en el mar o en qualsevol altra situació canviant.

Tampoc cal oblidar la seva adopció en entorns com petits pobles i zones rurals amb accés deficient a fonts d’energia elèctrica (el mercat potencial en els països en desenvolupament és descomunal, sobretot després de la massiva implantació de la telefonia mòbil fins i tot en els indrets més remots), o entre els qui practiquen esports a l’aire lliure, realitzen investigacions en llocs aïllats o remots, etcètera.

El carregador solar per a múltiples dispositius (“universal”)

El mercat de carregadors solars portàtils ha augmentat les seves propostes amb dispositius sovint barats i senzills d’utilitzar, preparats per al consumidor convencional.

Les opcions són cada vegada més variades, des de carregadors solars plegables amb l’aspecte d’una navalla suïssa i que caben en la butxaca (com aparells Freeloader, Solio o SC003, tots amb bateria pròpia capaç d’emmagatzemar energia i després recarregar qualsevol dispositiu amb rapidesa) fins al Soldius1, que no compta amb bateria, però és capaç de recarregar un telèfon mòbil amb 2 o 3 hores de sol.

Guia de carregadors solars

Devotec Solar Charger (un dels carregadors més petits i lleugers. Es carrega amb 12 hores de sol o 4 hores connectat al corrent altern. Inclou consells per al seu ús amb els dispositius electrònics més populars):

  • Fabricant: Devotec Industries.
  • Pes: 2,8 unces (80 grams).
  • Preu: 19,99 lliures (40 dòlars).

Freeloader: econòmic carregador amb acabats en color. Pot carregar bateries d’ions de liti a través d’un cable USB connectat a un ordinador portàtil o sobretaula, o mitjançant les seves diminuta superfície solar.

Capaç de carregar un mòbil amb el sol en 44 hores. Emmagatzema energia durant 3 mesos. Inclou 11 adaptadors per a mòbil, càmera, agenda electrònica, GPS, videoconsola portàtil, DAP, etcètera.

  • Fabricant: Solar Technology.
  • Màxim càrrega: 0,66 watts (pot incrementar-se fins a 1,5 watts, afegint el Supercharger).
  • Pes: 6,5 unces (184 grams).
  • Preu: 29,99 lliures (59 dòlars) en el cas del Freeloader; 50 lliures (99 dòlars) per al Globe Trotter (tant Freeloader con Supercharger).

G10: empra petits panells solars d’una pel·lícula fotosensible coneguda com DST, per a mantenir el preu i el pes de l’aparell en mínims. Capaç de carregar en condicions de poca il·luminació i fins i tot en interiors il·luminats. Pot carregar la bateria d’un mòbil en 2 o 3 hores. Una hora de càrrega equival a 30 minuts de conversa amb el mòbil.

  • Fabricant: G24 Innovations.
  • Màxima càrrega: versions 0,5 watts i 1 watt.
  • Preu: TBA.
  • Veure vídeo de faircompanies sobre aquest dispositiu (en anglès).

SC003: lleuger carregador amb la grandària i la forma d’un telèfon mòbil. Es recarrega amb el sol en 6-8 hores. Si s’empra un adaptador per a l’encenedor del cotxe, la seva càrrega està llesta per a ser transferida a qualsevol dispositiu en 4 o 5 hores.

  • Fabricant: Solar Style.
  • Pes: 2,5 unces (71 grams).
  • Preu: 29,99 dòlars.

Solar i9005: funciona amb qualsevol aparell que faci servir entre 4,5 i 9 volts. Un botó lateral permet a l’usuari variar el voltatge requerit per cada dispositiu. Temps de càrrega si s’empra el sol: 10-12 hores. Usant alguna font elèctrica: 4-5 hores.

  • Fabricant: IceTech.
  • Màxima càrrega: 4 watts.
  • Pes: 8,5 unces (240 grams).
  • Preu: 70 dòlars.

Soldius1: capaç de carregar un mòbil en només 2 o 3 hores, usant la funció MSPT (recerca de la major energia solar possible). De butxaca. No compta amb bateria per a emmagatzemar la càrrega (l’energia generada ha d’emprar-se per a carregar el dispositiu desitjat a l’instant).

  • Fabricant: Soldius.
  • Màxima càrrega: 1.1 watts.
  • Pes: 4 unces (115 grams).
  • Preu: 89,99 dòlars.

Solio: es recarrega connectant-lo al corrent o amb el sol. L’energia emmagatzemada es pot usar en qualsevol moment (roman fins a un any en la bateria del Solio). Una hora de càrrega solar equival, segons Better Energy Systems, a 15 minuts de temps conversa amb el mòbil.

El model Classic Hybrid emmagatzema suficient energia per a carregar la bateria d’un mòbil dues vegades; el model Hybrid 1000 emmagatzema energia per a una càrrega de mòbil. Inclou consells per a usar l’adaptador amb un elevat nombre de dispositius. Dissenyat per a ser reciclat al final de la seva vida útil.

  • Fabricant: Better Energy Systems.
  • Màxima càrrega: 6 watts.
  • Pes: 5,6 unces (156 grams).
  • Preu: 99,95 dòlars pel model Classic Hybrid; 79,95 dòlars per l’Hybrid 1000.
  • Veure vídeo de faircompanies sobre aquest dispositiu (en anglès).

Universal Solar Charger: es carrega amb la llum solar o amb el corrent altern (qualsevol endoll domèstic o adaptador de l’encenedor del cotxe, per exemple). Capaç de recarregar la majoria de mòbils i dispositius digitals amb connexió USB.

  • Fabricant: Brando.
  • Màxima càrrega: 1,54 watts.
  • Pes: 8,5 unces (240 grams).
  • Preu: 69 dòlars.

Carregadors solars per a ordinadors portàtils

L’ordinador portàtil ha permès a milers de professionals d’arreu del món situar la seva oficina allà on hi hagi una connexió d’Internet sense fils.

Una de les assignatures pendents era, no obstant això, l’energia necessària per a recarregar un portàtil; fins a fa poc, l’única opció per a seguir treballant sense accés a un endoll elèctric convencional era comprar bateries addicionals.

Ara també és possible carregar el portàtil amb energia solar. Encara que, donat el cost d’aquests carregadors solars i el fet que els ordinadors demanden cada vegada més energia (a mesura que els sistemes operatius es fan més complexos i els usuaris realitzen accions que requereixen més memòria, tals com la manipulació d’imatges, vídeos, etc.), aquests carregadors segueixen sent cosa d’amants de les noves tecnologies o aventurers qui se’l poden permetre.

Les opcions creixen també en aquest nou mercat. A causa de la demanda de solucions portàtils per a assolir autonomia energètica amb el portàtil, el preu d’aquests carregadors solars podria disminuir, de popularitzar-se prou.

The Generator: la primera motxilla solar capaç de recarregar la bateria d’un portàtil amb un dia de llum solar directa (hom podria estar passejant per la muntanya mentre el sol recarrega la bateria de la seva portàtil, dintre de la borsa). També recarrega telèfons mòbils i una gran varietat de dispositius electrònics.

  • Fabricant: Voltaic Systems.
  • Màxima càrrega: 14 watts.
  • Cost: 499 dòlars.

Solaris 26: un panell plegable amb tecnologia CIGS (sigles que responen a Copper Indium Gallium diSelenide) capaç de recarregar directament un portàtil. És recomanable recarregar la bateria de l’ordinador i, a continuació, inserir la bateria carregada en el portàtil.

  • Fabricant: Brunton.
  • Màxima càrrega: 26 watts.
  • Preu: 620,20 dòlars.

NRG dock Home charger: panell solar que en una hora obté l’energia necessària per a usar un portàtil durant diverses hores.

  • Fabricant: NRG Dock.
  • Màxima càrrega: 15 watts.
  • Preu: 800 dòlars.

myPower All: carregador “universal” prou potent per a recarregar un portàtil. Compte amb dues opcions: un panell de 12 watts i un una mica més potent, de 15 watts.

  • Fabricant: Tekkeon.
  • Preu: 160 dòlars; 350 dòlars amb panell de 12 watts i cable; 550 dòlars amb panell de 15 watts i cable.

Energia eòlica de butxaca?

Hymini: aquest diminut generador d’energia eòlica és capaç d’obtenir energia eòlica quan és integrat en un cotxe, bicicleta, motocicleta o cotxet de bebè (els models “jogger” han estat dissenyats per a permetre a un adult córrer mentre roman agafat al cotxet).

Mitjançant una petita turbina connectada a un generador, aquest carregador és capaç d’operar quan el vent es mou a velocitats compreses entre les 9 i les 40 milles per hora (mph). Vint minuts en vents a 19 mph equivalen a 4 minuts de trucades (en el cas de la càrrega de mòbils) i 40 minuts de música.

Pot recarregar mòbils, reproductors multimèdia, agendes electròniques o càmeres digitals. L’accessori MiniSOLAR permet la carrega solar fins a un màxim de 0,7 watts.

  • Fabricant: miniWIZ.
  • Capacitat: 65 mA.
  • Preu: 25 lliures (50 dòlars). MiniSOLAR no inclòs.