(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Nicholas Negroponte, impulsor del portàtil per a nens pobres

A més d’impulsor del projecte One Laptop Per Child, Negroponte ha estat fundador del Media Laboratory (MIT) i cofundador de la revista Wired Magazine.

Nascut el 1943,fill d’un ric magnat grec i germà del polèmic John Negroponte (un dels diplomàtics més polèmics de la història dels Estats Units, juntament amb el també conservador Henry Kissinger), nomenat per George W. Bush director de l’Agència de Seguretat Nacional d’Estats Units i actualment director nacional d’Intel·ligència.

John Negroponte és també el principal responsable de les polèmiques escoltes telefòniques a milers de ciutadans dels Estats Units després dels atemptats de l’11-S.

Tornant a Nicholas, el seu germà: aquest científic nord-americà és el fundador d’un dels centres d’investigació tecnològica més prestigiosos el món, l’anomenat Media Laboratory (Laboratori de Mitjans) de la institució educativa que ha enregistrat més patents de la història, l’Institut de Tecnologia de Massachusetts, MIT.

La seva impecable carrera com a científic, especialista en informàtica avançada i conferenciant l’ha portat a convertir-se en una de les personalitats més influents de l’era d’Internet. El seu llibre El Món Digital (Being Digital es el títol original), editat el 1995, ha estat àmpliament citat, i en ell articula alguna de les tendències tecnològiques que actualment comencen a complir-se, com el cada cop més important paper d’Internet i la interconnexió a la Xarxa de tot tipus de dispositius, des d’electrodomèstics fins a joguines.

Negroponte és, tanmateix, principal inversor i un dels fundadors, el 1992, de la revista sobre tendències tecnològiques Wired, a la que va col·laborar amb una columna mensual des del 1993 fins el 1998.

Incansable conferenciant, ha advertit periòdicament sobre un dels reptes als que s’enfronta el món al segle XXI: la lluita contra un nou tipus de desigualtat bassada en la possessió de coneixement o la seva mancança, l’alfabetització tecnològica i l’accés a Internet.

Amb motiu de la celebració, a Tuníssia, de la Cimera Internacional sobre la Societat de la Informació, el novembre del 2005, Negroponte va confirmar la creació d’un ordinador portàtil barat, amb un cost al voltant dels 100 dòlars, que permetés portar la informàtica a tots els nens pobres del món en un període de temps raonable.

Set empreses van anunciar que ajudarien a finançar el projecte: Google, News Corporation, AMD, Red Hat, Brighstar i Nortel. Negroponte va impulsar aleshores la creació de l’ONG que s’encarrega de desenvolupar el projecte, One Laptop Per Child (OLPC), que espera tenir llest el dispositiu l’abril del 2007 a un cost d’entre 130 i 140 dòlars, quelcom lleugerament superior a allò inicialment previst. L’ordinador ha estat batejat com a Children’s Machine (màquina per la canalla) o XO-1.