(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Quan les dones lluitaren per la lactància natural

L’Organització sense ànim de lucre, fundada als Estats Units el 1956 i amb presència a 65 països, “proporciona informació, suport i estímul, principalment a través d’ajuda personal, a totes les mares que vulguin alletar als seus fills.”

La Lliga de la Llet no pretén substituir les cures del pediatre i altres professionals de la salut, però per a l’organització és crucial “l’ajuda que una mare pot prestar a altra mare perquè entengui les necessitats del seu fill o filla i per a aprendre a satisfer-les de la millor manera possible.”

Segons La Lliga de la Llet, alletar comporta una quantitat quantificable d’avantatges físics i psicològics, “és el millor per al bebè i la mare, alhora que constitueix la forma ideal d’iniciar la relació del fill o filla amb els seus pares”.

El paper del pare en la cura del bebè és igualment important, segons l’organització: la seva ajuda i suport permeten a la mare concentrar-se en la cura del petit.

La Lliga de la Llet creu que, “a través de la lactància, les mares comprenen i accepten amb major claredat les responsabilitats i recompenses que els porta el seu especial paper en el si de la família”.

Filosofia de La Lliga de la Llet

La declaració de la missió d’aquesta entitat sense ànim de lucre insisteix en aquests valors: “consisteix a ajudar a les mares d’arreu del món a alletar mitjançant l’ajuda, el suport, la informació i la formació mare a mare, i a promoure un millor enteniment de la lactància com element important en el sa desenvolupament del nen i la mare.”

L’organització defineix la seva filosofia en 10 punts:

  • La bona cura maternal mitjançant la lactància és la forma més natural i efectiva de comprendre i satisfer les necessitats del nen.
  • Mare i fill necessiten estar junts immediatament, primerenca i freqüent per a establir una relació satisfactòria i una producció adequada de llet.
  • Durant els seus primers anys, el nen té una necessitat d’estar amb la seva mare tan fonamental com la seva necessitat de ser alimentat.
  • La llet materna és per excel·lència el millor aliment per al nen.
  • Per a un nen sa i nascut a terme, la llet materna és l’únic aliment necessari fins que mostra senyals que necessita aliments sòlids, el que ocorre aproximadament a la meitat del primer any de vida.
  • Idealment, la relació d’alletar continuarà fins que el nen superi la necessitat d’aquesta relació.
  • La participació alerta i activa de la mare en el part és un bon inici per a la lactància materna.
  • L’amor, l’ajuda i la companyia del pare són molt importants per a la lactància i enforteix la unió de la parella. La relació especial d’un pare amb el seu fill és un element important en el desenvolupament del nen des de la seva primera infància.
  • Una bona nutrició significa tenir una dieta equilibrada i variada d’aliments el més acurada possible al seu estat natural.
  • Des de la seva infància, els nens necessiten ser acaronats amb amor, el que es reflecteix acceptant les seves capacitats i sent sensibles als seus sentiments.

Història

La Lliga de la Llet fou fundada el 1956 a la localitat del Mig Oest nord-americà de Franklin Park, Illinois, per a oferir suport i informació a dones que optaven per alletar als seus fills.

Les fundadores eren set dones d’Illinois que havien alletat als seus fills i estaven motivades per a ajudar a mares que, per diferents raons -expectatives socials, falta de temps, falta d’informació, pressió comercial de les marques amb productes per a bebès-, tenien dificultats i preguntes sense resoldre relacionades amb la lactància materna.

Marian Tompson i la seva amiga Mary White iniciaren una conversa sobre els avantatges i dificultats de la lactància materna.

Cadascuna d’elles havia convidat a altres amigues; finalment, un grup de set dones (a més de les ja esmentades, Mary Ann Cahill, Edwina Froehlich, Mary Ann Kerwin, Viola Lennon, i Betty Wagner), es van asseure a parlar sobre el tema a l’agost de 1956. Es tracta de les fundadores de l’organització.

Molt aviat, La Lliga de la Llet comptà amb la col·laboració dels doctors Herbert Ratner i Gregory White, qui aconsellaren a l’organització sobre aspectes mèdics de la lactància materna i aportaren la poca literatura tècnica disponible en aquell moment sobre la matèria.

On trobar i com contactar La Lliga de la Llet

El propòsit fonamental de La Lliga de la Llet (LLL) és animar, informar i donar suport a les mares interessades a donar el pit als seus fills a través de trobades mensuals, ajuda telefònica i suport a través d’Internet i el correu electrònic. Sovint, alguns membres de l’organització realitzen visites domèstiques i trobades en hospitals i maternitats.

Les Líders de La Lliga de La Llet (La Leche League Leaders) són voluntàries que han alletat als seus fills i han rebut formació específica per a ajudar a altres mares durant el període de lactància.

La Lliga de La Llet proporciona, a través de la pàgina web internacional de l’organització, amb versions en espanyol, anglès, italià, xinès i rus, diversos apartats d’ajuda desinteressada a les mares qui cerquen informació sobre la lactància materna:

  • Apartat de preguntes freqüents i informació sobre lactància.
  • Fòrum de suport mare a mare (fòrums actius en espanyol: Alletant al teu bebè i Més enllà del primer any).
  • Explicació del paper del pare a la lactància.
  • Grup de Treball del Suport a la Mare.
  • Xats de La Leche League International sobre diferents temes relacionats amb la lactància.
  • Podcasts de La Leche League (en anglès; publicació RSS), amb xerrades i entrevistes sobre la lactància, la maternitat, el paper de la mare i el pare i altres temes relacionats.