(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Sobre l'organització de comerç just FLO International

Fairtrade Labelling Organizations International (Organització Internacional de Certificació de Comerç Just, FLO en les seves sigles en anglès) és un organisme la principal activitat del qual és crear i controlar els estàndards de certificació del comerç just.

L’associació no governamental, establerta el 1997, congrega 20 organismes de certificació de comerç just diferents, encarregats de promoure internacionalment la Fairtrade Certification Mark (segell de Comerç Just de l’associació FLO). Actualment, existeixen organitzacions que difonen la certificació Fairtrade a 15 països europeus diferents, a més del Canadà, els Estats Units, Japó, Austràlia i Nova Zelanda.

Segons la divisió espanyola de FLO (Associació del Segell de Productes de Comerç Just), el nombre de productors que venen els seus productes amb la certificació Fairtrade ha augmentat en un 127%. El nombre de llicenciataris, o empreses que venen els productes amb el Segell de Comerç Just en els països desenvolupats, es va incrementar en un 132%.

Per a assegurar-se de la transparència i independència del sistema de certificació i etiquetat Fairtrade, Fairtrade Labelling Organizations International va ser dividida al gener del 2004 en dues organitzacions independents:

  • FLO International, encarregada de revisar estàndards i assessorar als productors que ho desitgin a obtenir la certificació i a capitalitzar les oportunitats econòmiques que això els pot reportar. Per a assegurar-se de la transparència del sistema, els estàndards són desenvolupats i supervisats pel comitè d’Estàndards i Pràctiques de FLO (FLO Standards and Policy Committee), en el qual participen els principals grups d’interès (o “stakeholders”) relacionats amb el comerç just: les organitzacions que pertanyen a FLO i les associacions de productors, així com experts independents.
  • FLO-CERT és una entitat de certificació que opera independentment i segueix els estàndards de certificació internacionals ISO (ISO 65). La seva missió consisteix en certificar que productors i distribuïdors de productes de comerç just compleixen amb els estàndards de comerç just establerts pel segell Fairtrade proporcionat per FLO.

La certificació Fairtrade

La certificació Fairtrade (en ocasions apareix únicament Fairtrade o Fair Trade Certified, en el mercat nord-americà) és un sistema de certificació de productes dissenyat perquè els consumidors puguin identificar els productes que compleixen criteris mediambientals, laborals i de desenvolupament amb els quals estan d’acord.

El sistema de certificació Fairtrade es pot sol·licitar actualment per a diversos productes: plàtans, mel, taronges, cacau, cotó, fruites i verdures fresques i deshidratades, sucs, fruits secs, fruits i llavors per a elaborar oli, quinua, arròs, espècies, sucre, te i vi.

A l’octubre de 2006, 586 organitzacions de productors pertanyents a 58 països en desenvolupament contaven amb la certificació Fairtrade facilitada per FLO-CERT.

Organismes de certificació de FLO

Un total de 20 organismes de ple dret formen part de la xarxa de difusió del segell de Comerç Just de FLO International a l’Amèrica del Nord, Europa, Japó i Oceania. Es tracta de Fairtrade Austria, Max Havelaar Belgium, Transfair Canada, Max Havelaar Denmark, Reilun kaupan edistämisyhdistys ry. Finland, Max Havelaar France, Transfair Germany, Fairtrade Mark Ireland, Fairtrade TransFair Italy, Fairtrade Label Japan, TransFair Minka Luxembourg, Stichting Max Havelaar Netherlands, Fairtrade Max Havelaar Norway, Associació del Segell de Productes de Comerç Just Espanya, Rättvisemärkt Sweden, Max Havelaar Stiftung Switzerland, Fairtrade Foundation UK, TransFair USA, Fairtrade Labelling Australia & New Zealand .

Tanmateix existeix una entitat associada que treballa en la difusió del segell de Comerç Just: Comerç Just Mèxic.