(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Vandana Shiva: la dona qui començà a abraçar arbres

Vandana Shiva és una reconeguda física, economista, activista mediambiental i escriptora índia.

Actualment, Vandana Shiva és un dels intel·lectuals més influents del Fòrum Internacional sobre la Globalització, a més de membre destacat del propi moviment antiglobalització.

Durant els anys setanta, Vandana Shiva va participar en Chipko, un moviment format principalment per dones que van adoptar la tàctica de denúncia ecologista consistent a romandre abraçades als arbres per a evitar així la seva tala i la ràpida desertització que els programes de desenvolupament estatals estaven provocant en el Subcontinent.

El 1982, Shiva va crear la Fundació per a la Investigació Científica, Tecnològica i Ecològica, que va promoure iniciatives com ara:

  • Programa Navdanya, consistent en l’impuls i la difusió d’activitats d’agricultura ecològica.
  • L’estudi i manteniment de la biodiversitat, just quan el monocultiu preparava el terreny per a la posterior implantació de cultius transgènics. A aquest efecte, es van crear la Universitat de les Llavors i el Col·legi Internacional per a la Vida Sostenible.
  • Foment del compromís de les dones amb el moviment ecologista (Dones Diverses per la Diversitat).
  • Regeneració del “sentiment democràtic”, a través del Moviment Democràcia Viva.

El 1993, com reconeixement a la seva dedicació als moviments ecologistes, associacionistes i alternatius, així com “per situar la dona i l’ecologia en el cor del discurs modern sobre el desenvolupament”, Vandana Shiva va rebre el guardó Right Livelihood Award, conegut com el Premi Nobel Alternatiu.

Fòrum Internacional sobre la Globalització

La intel·lectual índia és una dels líders destacats del Fòrum Internacional sobre la Globalització, al costat de pensadors com Jerry Mander, Edward Goldsmith, Ralph Nader o Jeremy Rifkin, entre uns altres, i figura destacada del cridat moviment antiglobalització.

Shiva ha lluitat per informar en diferents fotos internacionals sobre la saviesa i la conveniència de les pràctiques tradicionals, tal com exposa en el seu llibre Vedic Ecology.