(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Vendre roba duradora com a model de negoci: Yvon Chouinard

Yvon Chouinard, fundador de la firma de roba esportiva Patagonia, és un dels pocs emprenedors que aconsegueixen “arribar al lloc més alt fent allò correcte”, tal i com destacava la revista Time un llunyà -sobretot en termes d’Internet- 1999, quan la responsabilitat social corporativa no havia esdevingut un manament als departaments de màrqueting de les empreses.

Chouinard, un home baixet i atlètic amb 67 anys, amb el sobrenom de “The Tiny Terror” (el petit terror) i capaç d’escalar encara a paratges propers a la seva casa californiana, és el president i fundador de Patagonia, una companyia de roba i complements esportius i d’aventura que compta amb un sòlid prestigi entre l’àmplia classe mitjana, professional i acadèmica dels Estats Units.

L’empresa, amb la seva seu a Ventura, Califòrnia, sembla fabricar únicament peces de roba dissenyades per homes i dones que tenen com a prioritat protegir-se del fred, practicar esports, passejar sense gaire presa, descendir per un riu o fer esquí de fons d’una manera discreta i pragmàtica, sense estridències, coloraines ni escarafalls.

De vegades comparada amb la marca europea Decathlon, amb seu a França, pels valors equiparables dels clients d’ambdues empreses.

Si una firma sembla haver entès des de la seva fundació els valors de la responsabilitat social empresarial sense haver de renunciar als beneficis, es tracta -segons el seu fundador- de Patagonia.

Com destacava la revista novaiorquesa Vanity Fair al seu número especial sobre temes mediambientals (“The Green Issue”, maig del 2006), Chouinard dóna el 30% del seu salari a organitzacions i activistes del medi ambient.

La pròpia companyia Patagonia convida als seus treballadors a que portin a terme actes de desobediència civil no violenta, fent-se càrrec de les despeses jurídiques i fiances que puguin derivar-se d’aquestes actuacions. 

Patagonia és també la primera firma de roba que va imprimir els seus catàlegs en paper reciclat (1984), o la primera en comercialitzar jaquetes amb teixit derivat del reciclatge d’ampolles de plàstic, el 1993.

Chouinard és cofundador de l’organització One Percent for the Planet, una aliança de companyies que s’han compromès a donar almenys un 1% de les seves vendes anuals a grups ecologistes, com ha fet la pròpia Patagonia des del 1986. L’empresari va tenir temps per escriure la seva autobiografia, Let My People Go Surfing.