(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Olive Tree prefab home follows sun & Athos views from a hill

On a hill in an olive grove overlooking the sea and the monasteries of Mount Athos, Eva Sopeoglou designed a low-maintenance weekend home that reflects a season’s and a day’s evolving sunlight.

The project is highly experimental and employs cutting-edge digital CAD/CAM technology in an innovative way. All building components were pre-fabricated, nevertheless, the design itself carefully considered the sun’s position to provide shading and to complement the views.

The 3m by 7m rectangular plan is aligned to the cardinal points and it is sub-divided into smaller rooms. A corridor connects these spaces but also aligns with the adjacent olive trees which, thus, become integral to the house’s layout.

The exterior envelope is a lightweight metallic surface which wraps around and it is movable, to provide maximum flexibility, questioning the definition of inside and outside inhabitable space.

The envelope’s perforated textile-like pattern is inspired by the shade of the olive trees. As the sun moves during the day the interior spaces are filled with ever-changing shadows.