L’EWG és una ONG estatunidenca que pretén defensar els interessos dels consumidors mitjançant la investigació i publicació d’estudis sobre el nivell de substàncies tòxiques existents a tot tipus de productes i sobre els subsidis de cultius que danyen el medi ambient, com a manera de denunciar públicament, amb fets i no demagògia.
Com a objectius fonamentals, EWG es marca:
- La protecció dels segments més vulnerables de les poblacions humanes -nens, nounats i bebès en estat embrionari- envers els problemes de salut atribuïts a una àmplia gamma de contaminants tòxics.
- La substitució de polítiques a EEUU, “inclosos els subsidis que danyen el medi ambient i els recursos naturals, amb polítiques que inverteixen en conservació i desenvolupament sostenible.”
L’Environmental Working Group s’ha especialitzat en finançar i publicar investigacions relacionades amb àmbits industrials i polítics que no solen ser coberts en profunditat pels mitjans de comunicació tradicionals.
L’EWG (grup de treball mediambiental) ha publicat diversos informes sobre toxines:
- Les polítiques del govern federal nord-americà relacionades amb els subsidis agraris i la gestió de territoris de propietat pública també són una prioritat per a l’organització. L’organització ha denunciat repetidament que cultius com el blat de moro reben subsidis a canvi de suport polític i, en canvi, l’agricultura orgànica no disposa d’ajudes públiques significatives als Estats Units.
- Altre focus d’atenció per als professionals de l’ONG és la vigilància independent del concepte anglosaxó d’accountability en l’empresa: el principi que estableix que els individus, les organitzacions i la comunitat són responsables de les seves accions i han de ser requerits per a explicar la seva transparència davant terceres persones.
El grup de treball mediambiental compta amb una organització associada, l’EWG Action Fund (fons d’acció de l’EWG), el qual actua com a braç legal de l’organització.
Projectes i àrees d’estudi de l’Environmental Working Group
Substàncies tòxiques en el cos humà:
- Quantitat de productes químics i radioactius presents en un organisme en un període concret (de l’anglès “body burden”).
- Presència de pesticides en el cos humà.
- Estudi de la relació entre mercuri i autisme.
- Substàncies tòxiques i salut infantil.
Substàncies tòxiques al nostre entorn:
- Contaminació de l’aire.
- Presència d’arsènic en fustes tractades.
- Asbest (amiant). A causa de les seves propietats -té fibres llargues i resistents que es poden separar i entrellaçar, a més de resistir les altes temperatures-, l’asbest és emprat en materials de construcció, tèxtils, envasos i fins i tot talc. Es tracta d’un material tòxic per als organismes vius que contamina l’aigua i l’aire.
- Estudi de cosmètics i productes de cura personal.
- Estudi de compostos bromats (PBDE), usats en les carcasses de plàstic dels equips electrònics per a fer-les més resistents al foc. Els PBDE, molt tòxics per als organismes vius, poden detectar-se en l’aire i pols de pràcticament qualsevol lloc del planeta, com ha demostrat l’EWG.
- MTBE (líquid inflamable que s’ha fet servir des dels vuitantes com additiu per a la millor combustió de la gasolina i el plom). S’ha demostrat que és tòxic.
- Elaboració d’informes sobre PBT, compostos orgànics resistents a la degradació mediambiental i, donada la seva persistència al medi ambient, capaç de contaminar la cadena alimentària d’animals i fauna marina, fet que al seu torn repercuteix sobre la salut humana. L’EWG estudia les possibles conseqüències mediambientals del seu ús, que augmenta de manera imparable.
- Ftalats, compostos químics emprats en envasos plàstics i, d’una manera més polèmica, també com a dissolvents a perfumeria i pesticides. EWG difon que l’ús generalitzat de ftalats en els productes cosmètics pot fer malbé el desenvolupament embrionari en dones embarassades, així com causar càncer.
- Tefló/Scotchgard (PFC), un polímer utilitzat com antiadherent i material impermeable a nombroses indústries, inclosa la dels estris de cuina. Malgrat que DuPont, empresa desenvolupadora del producte, assegura que el tefló té una toxicitat pràcticament nul·la, s’ha demostrat que el deteriorament del material en estris de cuina és letal per als ocells i provoca molèsties de diferent caire a l’ésser humà. Malgrat ser un producte químic no regulat per la EPA (agència de protecció mediambiental d’EEUU), s’ha demostrat que almenys un dels seus components, el PFOA (àcid perfluoroactònic) pot provocar càncer, segons la pròpia EPA.
Substàncies tòxiques amb presència en el menjar i l’aigua:
- Benzè (emprat en refrescs). El benzè és un compost químic orgànic incolor utilitzat en plàstics, resines, niló i fibres sintètiques, detergents, medicaments i pesticides. També està present al petroli cru, a la benzina o al fum d’una cigarreta. Té seriosos efectes sobre la salut humana; per aquest motiu, l’EWG intenta comunicar-ne el seu ús industrial, sobretot als EEUU, a l’opinió pública.
- Aigua potable.
- Salmó de piscifactoria.
- Ús de fluorur com additiu per a l’aigua potable. S’ha demostrat que el fluorur és tòxic en quantitats elevades.
- Seguretat alimentària.
- Presència de mercuri en peixos i mariscs.
- Pesticides.
- Ús de perclorat com combustible per a missions espacials i herbicides. El perclorat se segueix emprant malgrat ser altament tòxic per a l’ésser humà (afecta la glàndula tiroide de manera irreversible).
Segons la pròpia organització, la missió d’EWG és “emprar el poder de la informació pública per a protegir la salut pública i el medi ambient.”