Ciutat de la Costa Oest canadenca compta amb un marcat caràcter ecologista, el que ha dut a encunyar el terme “vancouverisme” com sinònim de lluita contra la decadència dels centres urbans i l’extensió urbana incontrolada.
Vancouver és una de les ciutats més avançades del món, segons l’ONU. A la costa del Pacífic, compta amb una important i integrada minoria asiàtica.
La ciutat és també molt propera la nord-americana de Seattle (una de les urbs més progressistes d’Estats Units), amb la qual també comparteix el caràcter auster i industriós de la població canadenca. Un caràcter afavorit per un clima oceànic, fred i plujós.
El seu índex de desenvolupament humà, més relacionat amb la qualitat de vida i la felicitat de la població que l’artificial i arcaic PIB per persona, és dels més desenvolupats del món, un avantatge que comparteix amb Canadà, sempre al capdavant entre els països més desenvolupats del món.
Vancouver disposa també d’un entorn natural privilegiat, on encara és possible albirar grans óssos grizzlie, i el respecte per la naturalesa dels habitants de la ciutat és senzill d’entreveure: simplement, la naturalesa, encara relativament saludable en relació a la importància de la urbs, arriba fins a les portes de la ciutat.
La ciutat del Pacífic canadenc, que acollirà els Jocs Olímpics d’hivern en 2010, també és bressol de Greenpeace, del Fòrum Urbà Mundial i de personalitats com l’ecologista David Suzuki.
Vancouver vol aprofitar l’impuls de la celebració dels futurs Jocs Olímpics per a donar un salt qualitatiu en sostenibilitat, més enllà de la ja remarcable conscienciació ecològica de molts dels seus habitants.
Es planeja construir el que ha cridat una comunitat sostenible de 32 hectàrees en una ancorada, denominada False Creek, que funcionarà com vila olímpica i més tard s’integrarà com altre barri de la ciutat:
- Totes les edificacions de False Creek estaran dissenyades per a potenciar al màxim l’estalvi d’aigua i energia.
- S’empraran, sempre que sigui possible, materials locals, reciclats i reciclables.
- Vancouver està situada a l’Amèrica del Nord, on la dependència de l’automòbil és encara major que a Europa i el transport públic emmalalteix en qualitat i quantitat quan és comparat amb l’europeu. La ciutat intentarà canviar aquesta realitat subjacent amb la limitació de les places privades d’aparcament en el nou barri. Els aparcaments, a més, es vendran per separat i no al costat dels habitatges, amb el que es pretén debilitar l’ús del cotxe. El transport públic i la bicicleta són les apostes de Vancouver.
- False Creek combinarà edificis privats i aparcaments amb edificis públics, tot imitant els nuclis urbans europeus i fugint del model nord-americà, dividit clarament en “downtown” (lloc per als negocis, on se situen empreses, organismes públics i oficines) i suburbis (la zona residencial). D’aquesta manera, també es pretén potenciar el passeig a peu per la ciutat.
Així mateix, Vancouver potencia des de fa anys els trajectes a peu, l’ús de la bicicleta i l’ocupació, quan sigui possible, del transport públic per a realitzar els desplaçaments per la ciutat.
La ciutat canadenca també realitza modificacions en tots els edificis públics per a aprofitar l’energia d’una manera més eficient.
Finalment, el consistori empra cotxes híbrids i biodiesel, a més de reutilitzar el metà generat en els abocadors de la ciutat per a escalfar hivernacles i generar electricitat.