La catorzena esmena de la constitució nord-americana, model juntament amb la Revolució Francesa de les llibertats institucionalitzades de les democràcies modernes, garanteix el dret de les empreses a ésser tractades com a persones.
Les implicacions d’aquest detall jurídic en la història de l’ésser humà, sobretot després del 1945, són explicades per aquest notable documental canadenc.
The Corporation és un documental canadenc filmat el 2003 que documenta el pas, dins les societats modernes, del dret a la propietat privada a la creació de l’empresa privada, les entitats amb més poder del món, i la importància d’un detall jurídic que les protegeix: el fet d’haver estat reconegudes com a persones jurídiques i poder actuar com a qualsevol persona a efectes legals, el que va permetre als propietaris de les grans empreses gaudir d’immunitat jurídica davant els problemes causats per les corporacions.
The Corporation és un treball tan crític com ben documentat sobre la consolidació de les corporacions com les institucions dominants al món després de la II Guerra Mundial i la seva evolució jurídica com en tant que entitats jurídiques amb un comú denominador al llarg de la seva història: la cerca de beneficis a curt termini per a acontentar als autèntics propietaris de les firmes, els grans accionistes amb la seva regular demanda de beneficis borsaris.
S’agraeix la participació en el documental de persones amb gran talla intel·lectual qui aborden els principals aspectes polèmics relacionats amb les grans corporacions: la dificultat de posar límit al seu poder, la manca de control d’algunes activitats empresarials que causen efectes directes sobre la salut humana i el medi ambient o els perills que suposa deixar a les empreses que es regulin a si mateixes, en lloc d’abordar els principals problemes que aquestes provoquen mitjançant una legislació actualitzada i crítica amb la situació actual al món.
Entre les aportacions al documental, destaquen les de Jeremy Rifkin, professor de l’escola de negocis Wharton, assessor de nombrosos governs i autor de llibres tan influents com El fin del trabajo o La economía del hidrógeno; Noam Chomsky, professor emèrit de l’Institut Tecnològic de Massachusetts -MIT- i a la seva vegada influent autor i teòric de camps com la filosofia, la semiòtica i el llenguatge; Naomi Klein, periodista i autora del llibre sobre el poder de les marques No logo; el recentment desaparegut Nobel d’Economia Milton Friedman; o Michael Moore -no fa falta presentar a Moore, gràcies al seu gust per la promoció i a la seva entrada en la cultura popular amb els seus documentals-.
La corporació, una persona jurídica davant la llei
La corporació moderna, que parteix del reconeixement del seu caràcter de persona jurídica per part del món anglosaxó, així com el seu comportament davant la societat durant les darreres dècades, són abordats amb detall en un treball documental que, malgrat comptar amb una versió comercial de 165 minuts, va ser oferta al públic canadenc mitjançant la Televisió d’Ontàrio (Estat més poblat i ric del Canadà) en la seva versió estesa de vàries hores de metratge en diferents capítols.
Hi ha temps en aquesta notable llargària per escometre amb profunditat complots del món corporatiu contra alguns governs nord-americans; la relació entre les grans empreses nord-americanes i europees amb l’arribada i consolidació del feixisme; els excessos del Tercer Reich i la Solució Final (l’extermini de milions d’éssers humans va poder ser calculat de manera mil·limetrada gràcies a l’ús de màquines de càlcul, predecessores dels actuals ordinadors,venudes per IBM al govern nazi), i també de la creació de Fanta per Coca-Cola per a intentar agradar als consumidors de l’Alemanya nazi, altra gran perla oblidada pels llibres d’història.
Ford i Opel (pertanyent, aleshores i ara, a la nord-americana General Motors) varen continuar amb la seva activitat industrial durant tota la guerra a Alemanya, quelcom que no hauria de sorprendre donada la personal amistat entre, per exemple, Henry Ford i Adolf Hitler.
El documental també explica l’ús d’hormones del creixement sobre les vaques nord-americanes malgrat el dany sobre la salut humana i la salut dels propis animals, fet que va portar al Canadà i la Unió Europea a prohibir aquest producte de Monsanto, que tot i això ha pogut continuar comercialitzant-lo als Estats Units.
Un grup de periodistes de la cadena televisiva Fox, controlada pel magnat australià nacionalitzat nord-americà Rupert Murdoch, simpatitzant de les doctrines neo-conservadores, va ser pressionat per Monsanto i els equips publicitaris de Fox per evitar l’emissió d’un seriós treball periodístic sobre els estralls produïts per l’ús d’aquesta hormona sobre les vaques.
The Corporation té temps per parlar sobre l’explotació de treballadors a països pobres amb legislacions laborals febles, inexistents o corruptes, així com dels beneficis que la denúncia pública de determinades activitats té sobre l’actitud de les corporacions.
Finalment, s’aborda l’anomenada responsabilitat social corporativa i els riscos que té d’esdevenir una operació de maquillatge beneficiosa per a les grans empreses, en el cas de què no existeixin legislacions capaces de protegir als consumidors de tot el món, així com protegir el dret dels animals i la protecció del medi ambient.
The Corporation hauria de convertir-se en sessió audiovisual per als estudiants de secundària dels països rics. També per als diputats, governants i funcionaris dels mateixos països.
Fitxa tècnica
- Títol: The Corporation
- Autor: Marck Achbar i Jennifer Abbott
- Companyia: Marc Achbar
- Gènere: documental
- Durada: 165 minuts
- Any: 2003