El Fòrum Social Mundial constitueix una trobada que congrega cada gener (tot coincidint amb la trobada del Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Suïssa) a membres de l’anomenat moviment antiglobalització, que anima a tots els seus assistents a coordinar campanyes, compartir i millorar estratègies d’organització i informar sobre els diferents moviments en marxa.
Els líders polítics i econòmics del món es reuneixen anualment en Davos, Suïssa, per a departir sobre els problemes més apressants del món, segons el punt de vista dels seus principals assistents; és el World Economic Forum (Fòrum Econòmic Mundial).
No obstant això, les organitzacions i personalitats més crítiques amb el comerç mundial i les principals polítiques de governs i multinacionals, no s’han sentit representades a Davos.
El Fòrum Social Mundial va néixer com protesta a l’elitisme i endogàmia del Fòrum Econòmic Mundial.
La primera edició va tenir lloc del 25 al 30 de gener del 2001 a Porto Alegre, Brasil, organitzada per l’Associació Francesa per a la Taxació de les Transaccions Financeres (ATTAC) i el Partit dels Treballadors de Brasil (PT).
Des del 2001, cada mes de gener (coincidint premeditadament amb el Fòrum Econòmic Mundial) s’ha celebrat el Fòrum Social Mundial: a Porto Alegre, a més de la del 2001, també es van portar a terme les edicions del 2002, el 2003 i el 2005; a Mumbai, Índia, el 2004; l’edició de 2006 va tenir lloc simultàniament a Caracas (Veneçuela), Karachi (Pakistan) i Bamako (Mali). Nairobi, Kenya, ha estat la seu de la setena edició, celebrada del 20 al 25 de gener.
El Fòrum Social Mundial, segons els seus organitzadors
Els impulsors de la trobada la defineixen com “un espai de debat democràtic d’idees, aprofundiment de la reflexió, formulació de propostes, canvi d’experiències i articulació de moviments socials, xarxes, ONG i altres organitzacions de la societat civil que s’oposen al neoliberalisme i al domini del món pel capital i per qualsevol forma d’imperialisme. (…) El Fòrum Social Mundial es caracteritza també per la pluralitat i per la diversitat, tenint un caràcter no confessional, no governamental i no partidari.(…) El Fòrum Social Mundial no és una entitat ni una organització.”