(hey, type here for great stuff)

access to tools for the beginning of infinity

Per què els productes han d'anar "del bressol al bressol"

Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (De la cuna a la cuna: rediseñando la forma que fabricamos las cosas, en la seva edició en castellà) explica, a través d’una curosa anàlisi dels mètodes de producció de béns des de l’inici de la Revolució Industrial, que els productes poden ser elaborats per a produir quelcom nou, una vegada han deixat de tenir vida útil.

Es tracta d’un assaig amb to de manifest que crida a la transformació de la indústria humana a través d’un disseny “eco-efectiu” de les coses.

La producció en una sola direcció (del bressol a la tomba) ha de convertir-se en “eco-efectivitat” (del bressol al bressol: un model que es retroalimenta, no genera despesa ni contaminació).

Fi del “redueix, reutilitza, recicla”

A Cradle to Cradle, el químic alemany Michael Braungart i l’arquitecte nord-americà William McDonough s’oposen a la màxima predicada durant dècades pels ecologistes -les tres “R”: redueix, reutilitza, recicla-. El concepte de reduir, reutilitzar i reciclar, argumenten, significa “fer més amb menys per a minimitzar el dany.”

Cradle to Cradle, en canvi, vol lluitar contra allò que considerem normal: la deixalla procedent de productes usats, sovint manufacturats amb productes tòxics i perillosos per al medi ambient.

Aquest concepte de reducció de la despesa només perpetua, segons l’explicació dels autors, una manera de producció en una única direcció, “del bressol a la tomba”, concebuda durant la Revolució Industrial i responsable de descomunals quantitats de despesa i pol·lució.

McDonough i Braungart proposen aplacar els problemes de soca-rel: si un edifici gasta molta energia en aire condicionat i il·luminació, optimitzar el rendiment de l’aparell de refrigeració, instal·lar bombetes de baix consum i fins i tot panells fotovoltaics serveix només per a reduir -si es vol, molt significativament- la despesa energètica, però aquesta se segueix produint.

Si el mateix edifici s’hagués concebut des de l’inici tot aprofitant la ventilació creuada i la il·luminació natural, no es generaria la despesa energètica que cal reduir quan el disseny ha estat mal plantejat d’arrel.

Aquest exemple és extrapolable a tot tipus de processos industrials, materials i productes manufacturats.

“Del bressol a la tomba” contra “del bressol al bressol”

El valor de Cradle to Cradle resideix en la novetat del pensament i acció que planteja:

  • Posar en dubte la creença que la indústria humana ha de fer malbé el món natural, ja que la producció basa els seus fonaments en l’apropiació de recursos naturals que són transformats a través del procés industrial.
  • Tornar a estudiar la naturalesa i prendre-la com a model per a fabricar les coses: “un arbre produeix milers de flors per a poder crear un altre arbre, encara que nosaltres considerem la seva abundància no una despesa sinó una estratègia segura, bella i altament efectiva. La despesa equival a menjar.”

Inici de la “eco-eficiència”

A la natura, “la despesa equival a menjar”. Guiats per aquest principi, el McDonough i en Braungart expliquen com els productes poden ser concebuts tenint en compte la capacitat regeneradora de la naturalesa, capaç de convertir “despesa” en “nutrient”.

Els autors expliquen com poden crear-se diferents tipus de producte, a partir d’aquest principi:

  • “Nutrients biològics”: els quals podran fàcilment tornar a l’aigua o a la terra sense per això dipositar materials sintètics ni toxines.
  • “Nutrients tècnics”: béns que circularan contínuament com a materials purs i valuosos en cicles industrials tancats, en lloc de ser reciclats en materials i usos que només utilitzen una part del material original i rebutgen la resta.

A través d’una amena explicació de les arrels de la Revolució Industrial; comentaris sobre la ciència, la naturalesa i les societats; descripcions dels principis fonamentals del disseny industrial; així com mitjançant exemples de productes innovadors i estratègies de negoci que es porten a terme tenint en compte el principi de l’eco-eficiència, els autors creuen possible transformar un sistema que “pren, fa i gasta” en un que pugui crear béns i serveis capaços de generar valor ecològic, econòmic i social.

Els postulats de Cradle to Cradle es basen en l’estudi dels sistemes de cicle de vida iniciats per Braungart i altres investigadors a EPEA (agència de foment de la protecció mediambiental en les seves sigles en anglès) a la dècada dels noranta.

Predicar amb l’exemple: el material del que està fet el llibre

L’edició en anglès de Cradle to Cradle fa honor al títol de la introducció: “Aquest llibre no és un arbre”.

Com si es tractés d’un símbol físic dels canvis que propugna, l’obra està impresa en un paper sintètic fet amb resines de plàstic i enduridors inorgànics, dissenyat per a semblar i actuar com paper de la millor qualitat, alhora que flexible i resistent a l’aigua.

A faircompanies hem portat a terme un divertit experiment: ens hem banyat mentre llegíem l’edició en anglès i el llibre continua en perfecte estat.

Edificis com arbres i transports sostenibles (viatgers i mercaderies alhora?)

Cradle to Cradle constitueix una lectura obligada per a dissenyadors industrials, empresaris, alts executius, estudiants, arquitectes i qualsevol persona interessada en conèixer una alternativa impecablement articulada i justa amb la naturalesa de com hauria de ser la indústria de producció de béns en les pròximes dècades.

L’eco-efectivitat, o eco-eficiència, és sintetitzada pels autors en:

  • Construccions que, com els arbres, produeixin més energia de la qual consumeixen i depurin les seves deixalles.
  • Fàbriques capaces de produir aigua com a efluent.
  • Productes que, una vegada acabada la seva vida útil, no esdevinguin escombraries, sinó que puguin tornar a la terra per a, mitjançant la seva descomposició, convertir-se en aliment i nutrients per a la terra.
  • Productes que puguin ser reincorporats als cicles industrials.
  • Materials que puguin ser recuperats per a usos naturals.
  • Mitjans de transport capaços de millorar la qualitat de vida alhora que distribueixen productes i serveis.
  • Un món d’abundància i no un de limitacions, contaminació i deixalles.

La lectura de Cradle to Cradle permet observar amb optimisme i oportunitat el futur industrial del planeta. Al finalitzar la seva lectura, el lector comprendrà amb major comprensió la dedicatòria del llibre (“A les nostres famílies, i a tots els fills de totes les espècies de tots els temps”).

Fitxa tècnica de l’edició en castellà

  • Títol: Cradle to Cradle, Rediseñando la forma que hacemos las cosas
  • Autors: William McDonough i Michael Braungart
  • Editorial: McGraw-Hill
  • Gènere: Assaig
  • Pàgines: 208
  • Any: 2005

Fitxa tècnica de l’edició en anglès

  • Títol: Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things
  • Editorial: North Point Press
  • Pàgines: 208
  • Any: 2002