La Federació Internacional de Moviments d’Agricultura Orgànica és una organització agrària internacional que pretén liderar, unir i donar suport al moviment orgànic en tota la seva diversitat.
La missió d’IFOAM és, segons l’organització, “liderar, unir i donar suport al moviment orgànic en tota la seva diversitat.
El nostre objectiu és l’adopció en tot el món de sistemes ecològica, social i econòmicament equilibrats basats en els principis de l’agricultura orgànica.”
Entre les nombroses activitats que porta a terme, IFOAM difon un estàndard d’agricultura orgànica, així com un marc que reguli la certificació orgànica.
La federació, fundada a Versalles (França) el 5 de novembre del 1972, aglutina actualment a bona part de les empreses i organitzacions pertanyents al moviment orgànic: el 2007, compta amb 750 membres pertanyents a 108 països.
A través de conferències internacionals, reunions de comitès i altres fòrums, IFOAM pretén facilitar el diàleg progressiu i constructiu sobre l’estat i el futur de l’agricultura orgànica.
IFOAM engega projectes específics d’agricultura orgànica, especialment a països en vies de desenvolupament.
Tal i com destaca la pròpia associació, IFOAM té estatus d’observador, és membre o bé està acreditada a les següents institucions internacionals:
- Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC).
- Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).
- Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD).
- Comissió del Codex Alimentarius (FAO i OMS).
- Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA).
- Organització Internacional d’Estandardització (ISO).
- Organització Internacional del Treball (OIT).
- Grup d’Acció Internacional sobre l’Harmonització i Equivalència en l’Agricultura Orgànica (ITF).
- Aliança Internacional d’Acreditació i Etiquetatge Social i Ambiental (ISEAL).
Sistema de garantia orgànica d’IFOAM
Segons l’organització, “el sistema de garantia orgànica fa possible el comerç, defensa la integritat de l’agricultura orgànica i infon confiança als consumidors arreu del món.”
El Sistema de Garantia Orgànica (SGO) pretén erigir-se com a estàndard mundial per a la producció, el processament, la verificació i la identificació comercial.
Ofereix als organismes de certificació la possibilitat d’obtenir l’acreditaciód’IFOAM i, als operadors certificats, la de posar als seus productes el segell d’IFOAM al costat del logotip del seu organisme certificador. Més de 35 organismes de certificació participen en l’acreditació d’IFOAM.
- El Programa d’Acreditació d’IFOAM és posat en funcionament pel servei Internacional d’Acreditació Orgànica (IOAS).
- Els Estàndards Bàsics d’IFOAM (IBS) i els Criteris d’Acreditació són vists, segons l’organització, com la guia internacional sobre la qual es constituïxen els estàndards regionals i els sistemes d’inspecció.
- La normativa europea coneguda com EU-ECO-regulation, del 24 de juny de 1991, que defineix com els productes agraris i alimentaris que són designats com a productes ecològics han de ser criats i collits, es basa en les recomanacions desenvolupades sobre la matèria per IFOAM.
- L’Organic Trade Association (OTA; associació del comerç orgànic) i l’Organic Crop Improvement Association (OCIA; associació per a la millora de les collites orgàniques) són membres de ple dret d’IFOAM.