L’ATO, Alternative Trading Organization en les seves sigles en anglès, és una organització no governamental (ONG) que ofereix suport al moviment Fair Trade (de comerç just), per tal de “contribuir a reduir la pobresa en les regions mundials en desenvolupament mitjançant un sistema de comerç que ajuda als productors marginats de les regions pobres a guanyar accés i rellevància en els mercats desenvolupats”, segons l’Associació Europea de Comerç Just (EFTA en les seves sigles en anglès).
Les organitzacions de comerç alternatiu parteixen sovint de l’activitat de grups polítics o religiosos, encara que el seu propòsit i funcionament solen ser seculars.
Els orígens d’aquest tipus d’organitzacions estan relacionats amb l’inici, als Estats Units i Europa, de causes polítiques progressistes que guanyaren importància a la dècada dels seixantes: el treball havia de permetre assolir compromisos basats en la justícia social, econòmica i comercial.
Històricament, les majors i més influents organitzacions de comerç alternatiu inclouen, a Europa:
- Eza Fairer Handel (Àustria).
- Oxfam-Magasins du Monde y Oxfam-Wereldwinkels (Bèlgica).
- Alter Eco, Solidar’Monde y Artisans du Monde (França).
- Gepa Fair Trade Company y El Puente (Alemanya).
- Ctm Altromercato (Itàlia).
- Agrofair y Fair Trade Original (Holanda).
- Alternativa3, Ideas, Setem e Intermón Oxfam (Espanya).
- Claro Fair Trade (Suïssa).
- Cafédirect, Traidcraft, Oxfam Trading, Twin Trading, Jambohut y Divine Chocolate (Regne Unit).
Y a l’Amèrica del Nord:
- Equita, La Siembra y Just Us! Coffee Roasters Co-Op (Canadà).
- Dean’s Beans, Ten Thousand Villages, Equal Exchange, SERRV International y Handcrafting Justice (Estats Units).
Les organitzacions de comerç just pretenen basar la seva activitat en l’acord just i el respecte -acord entre els productors d’una regió en desenvolupament i importadors, botigues, organitzacions de certificació i consumidors. El comerç alternatiu també intenta “humanitzar” el procés comercial, escurçant el nombre d’intermediaris entre el productor i el consumidor perquè aquest últim pugui conèixer la cultura, la identitat i les condicions en què viuen els productors.
Les organitzacions de comerç alternatiu donen suport generalment els següents principis i pràctiques en les relacions comercials que promouen:
- Creació d’oportunitats per als productors més desfavorits.
- Transparència i “accountability”, terme anglosaxó que designa la voluntat d’una organització o institució de ser permanentment vigilada i supervisada perquè el seu funcionament sigui òptim.
- Foment de la independència econòmica dels productors.
- Pagament d’un preu just al camperol o artesà.
- Igualtat entre gèneres i establiment de condicions laborals segures, saludables i acords amb les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball. Respecte, tanmateix, de la Convenció sobre els drets del nen de les Nacions Unides.
- Foment de pràctiques de desenvolupament respectuoses amb el medi ambient i foment de mètodes de producció responsables.