Aquesta activista política i ecologista kenyana, fundadora de l’organització Green Belt Movement (Moviment Cinturó Verd) i Premi Nobel de la Pau el 2004 “per les seves contribucions al desenvolupament sostenible, a la democràcia i la pau”.
El 1977 Wangari Muta Maathai (Nyeri, Kenya, 1940) va fundar una de les iniciatives que més ha lluitat en contra de la desforestació a l’Àfrica, el Green Belt Movement.
Aquesta organització ecologista és responsable de la plantació de més de 30 milions d’arbres a Kenya per a evitar l’erosió del sòl i les conseqüències que se’n deriven per a la població i el medi ambient.
Maathai, qui des de la fundació de Green Belt va rebre l’apel·latiu de Tree Woman (dona arbre), ha hagut de plantar cara a polèmiques i persecucions en el seu país a causa de la seva condició de dona i a la seva defensa de la natura.
El 1989, l’activista va aconseguir parar la construcció d’un complex urbanístic promogut pel govern de llavors. Tanmateix, el 2003 va fundar el Mazingira Green Party of Kenya, un partit polític de caràcter ecologista.
Actualment, Maathai és membre electe en el parlament kenyà i ministra de Medi ambient i Recursos Naturals en el govern de Mwai Kibaki.
Plantar 1.000 milions d’arbres el 2007
El Programa de Medi ambient de l’ONU (UNEP en les seves sigles en anglès), s’ha proposat contrarestar els efectes de la desforestació soferta per la terra en l’última dècada amb una campanya per a plantar 1.000 milions d’arbres el 2007.
L’ONU ha volgut que Wangari Maathai sigui la màxima responsable d’impulsar la iniciativa d’UNEP.
El Moviment Cinturó Verd aporta a la iniciativa de l’ONU el coneixement de la realitat en les zones rurals de l’Àfrica subsahariana, on la degradació ambiental provoca pobresa, sequera i vàries de les seves pitjors conseqüències.